Környezetvédelem

Méhpusztulás világszerte

A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

A 90-es évek óta számolnak be a méhpopuláció csökkenéséről a világ számos pontján. Közép-Európa egyes területein a pusztulás aránya elérte a 80-90 százalékot is. A méhpusztulás okaként említik a Varroa atkát, amely német kutatók vizsgálata szerint 2004 és 2009 között megtizedelte a méhcsaládok egy részét. Franciaországban és Németországban 15 év alatt negyedére csökkent méhek állománya.

A legfontosabb méheket tizedelő vírusok a méh-paralízis és annak krónikus változata (ABPV & CBPV), a királynőt megtámadó “black queen cell” vírus (BQCV), a szárnyakat deformáló, így a méheket röpképtelenné tevő DWV, a Kashmir méh vírus (KBV) és a jeruzsálemi egyetemen, valamint Franciaországban detektált IAPV (Israeli Acute Paralysis Virus).

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, az Ecolounge.hu oldalán, ide kattintva…

Forrás: http://ecolounge.hu/