Környezetvédelem

A betétdíj szakmai háttere

Magyarországon az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége becslések szerint évente eléri a 100 ezer tonnát, miközben a Tiszán úszva minden évben közel 10 ezer tonna szemét „folyik át” az országon.

Nem véletlen tehát, hogy egyre többen úgy gondolják, hazánkban égetően nagy szükség van a hulladékkezelési szokások, módszerek megváltoztatására, fejlesztésére.

A TeSzedd! akció sikere is azt mutatja (50 villanymozdony tömegével megegyező illegális hulladék került jó helyre), hogy komoly igény van az illegális lerakók felszámolására, valamint a lakosság is egyre tudatosabban áll a szelektív hulladékgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz. A betétdíjas rendszer kiépítésének is az a célja, hogy a környezettudatos gondolkodást növelve, jelentősen csökkentse a lakossági kommunális hulladékok mennyiségét. A tervek szerint a betétdíj rendszer bevezetése után a lakosság problémamentesen válthatná vissza az üveg- és PET palackok mellett az alumínium és fém italcsomagolásokat is.

A rendszer infrastrukturális hátterének megteremtéséhez összesen öt regionális hulladékkezelő központ létrehozása szükséges. Mindez régiónkként minimum 350 fő alkalmazását tenné lehetővé, továbbá jelentős forrásokat és közel tízezer új közfoglalkoztatottnak munkahelyet teremtene a hazai visszaváltó pontok, a szelektív gyűjtő (lomtalanítási központok) és válogató rendszerek kialakításával. Tervek szerint a betétdíjas rendszer elindulásakor 1640 ponton biztosan vissza lehetne váltani a palackokat.

A jelenleg ismert koncepció szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben a kereskedőknek kötelező lesz visszavenniük a kiürült italcsomagolásokat. Ehhez a körhöz csatlakozhatnak később a 400 négyzetméternél kisebb és 50 négyzetméter nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek. A kereskedelmi pontok regisztrációja térítésmentes lesz, így a kereskedőknek nem járna majd többlet költséggel.

A Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesületének (MÉHKE) koncepciója alapján a betétdíjassá váló árucikkek esetében eltűnne a termékdíj, amivel a termékek jelenlegi árszintje nem emelkedne „mert a betétdíj visszajár”