Környezetvédelem

400 millió adag élelmiszert dobnak ki évente az Egyesült Királyságban

A jótékonysági Waste and Resource Action Programme (WRAP) szerint több, mint 400 millió adag élelmiszert pazarolnak el az emberek minden évben, az Egyesült Királyságban. Ebből körülbelül 270.000 tonna élelmiszer felhasználható lett volna. Egy új tanulmány azt mutatja, hogy lehetséges lenne, hogy a számokat, több mint a felére csökkentsék, így feleannyi felesleges szemét lenne.

A WRAP azért tanulmányozta az élelmiszerpazarlási szokásokat, hogy ösztönözze a vállalatokat, egy zöldebb lépés érdekében. A 11 fő gyártási ágazatból 5 kritikusan rossz eredményt ért el, ezek: tejtermelés, hús-előállítás, tárolható élelmiszer-előállítás, zöldség-gyümölcs feldolgozás és a pékségek. Közel 80 százaléknyi pazarlás elkerülhető lenne, a The Guardian szerint.

Az Egyesült Királyságban működő FareShare jótékonysági cég támogatja, hogy a fel nem használatlan, de még ehető élelmiszereket a vállalkozások osszák szét a rászorulók közt, mert így nem csak zöldek, de még jótékonyak is lesznek. A FareShare azonban úgy gondolja, hogy nem csak 270.000 tonna, hanem 400.000 tonna élelmiszerről van szó.

Az élelmiszerhulladékokkal kapcsolatban már korábban intézkedések voltak az Egyesült Királyság egész területén. Számos nagyvállalat is aláírta a fogadalmat, (köztük a Tesco és az Unilever is), hogy csökkentik a hulladék kibocsátást. A cél, hogy legalább 20 százalékkal csökkenjen az élelmiszer-hulladék.

Forrás: http://theguardian.com