Környezetvédelem

Milliók halnak meg a rossz levegő miatt

2017.02.22. - 23:14  |  Nincs hozzászólás

Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott azzal, mégis mennyire romboljuk a környezetünket. Ezek kimutatták, hogy évente közel 40 milliárd tonna széndioxidot bocsájtunk ki, és 3,5 millió tonna szemetet generálunk naponta. Ezek miatt a káros tevékenységek miatt a tudósok már úgy vélik, hogy többé már nem a holocén korban élünk.

Számtalan bizonyítékunk van arra, hogy a globális hőmérséklet emelkedik, hogy a jégsapkák olvadnak, és arra, hogy rengeteg növény és állat áll a kihalás szélén. Ezekben a folyamatokban pedig bőven bűnös az emberiség, egyes kutatók ezért tartják úgy, hogy többé már nem a holocén korszakban, hanem az antropocén korban élünk, mivel már olyan nagy hatással voltunk a bolygóra.

levegő2

Olyan mértékben befolyásoltuk már a Földet, hogy egyes kutatások kapcsolatot fedeztek fel a légszennyezés és a demencia kialakulása között, míg más tanulmányok kimutatták, hogy a szennyezett levegő hatással lehet a rövidtávú memória teljesítőképességére. Egy legújabb pedig azt találta, hogy milliók halála függ össze a légszennyezéssel.

levegő1

Az amerikai Health Effects Institute (HEI) kutatása szerint a légszennyezés 4,2 millió embert ölt meg 2015-ben. Ezen halálesetek több, mint fele, 2,2 millió két országban történt; Kínában és Indiában. A kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek 92% él olyan helyen, ahol egészségtelen a levegő. A tanulmányt Bill és Melinda Gates alapítványénak az adatai alapján állították össze.

levegő4

Tavaly a WHO is kiadott egy hasonló kutatási eredményt. Ők azt állították, hogy 2012-ben nagyjából 3 millió ember halt meg a rossz levegő miatt. Ugyan a két kutatás más évek eredményeit mutatják, de a HEI szerint jól látszik az újabb, környezetszennyezőbb technológiák hatása. Három év alatt közel duplájára nőtt a halálesetek száma. Bármi is legyen a magyarázat, ha ez igaz, akkor valószínűleg a legtöbb, légszennyezettséggel kapcsolatos adatunk téves, és drasztikus lépéseket kell tenni a következő években, hogy megállítsuk a folyamatot.

Forrás: http://www.cbc.ca/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »