Környezetvédelem

Trump meggondolta magát a klímaegyezménnyel kapcsolatban?

2017.09.24. - 19:33  |  Nincs hozzászólás

Trump elnökségének röpke 9 hónapja alatt már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az elnök nem éppen következetes az ígéreteivel kapcsolatban. Azonban egy kanadai csúcstalálkozón, a fehér házi képviselők állításai egy teljesen meglepő fordulatra engednek következtetni, amit valószínűleg egyetlen élő ember sem jósolt volna meg előre.

Idén júniusban az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump bejelentette, hogy az USA kilép a történelmi jelentőségű párizsi klímaegyezményből. Teljesen tisztán és érthetően kijelentette, hogy nem kér semmit abból az egyezményből, amit 2015-bön sikeresen kötött meg 195 ország. A nyár elején sokan estek kétségbe, mondván "most mi lesz?". Az USA jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a bolygónkra, ha nem tartják be az egyezményben foglaltakat. Viszont most úgy tűnik Trump meggondolhatja magát.

Múlt héten szombaton volt Montrealban, Kanadában egy különleges globális felmelegedés csúcstalálkozó, ahol a Fehér Ház képviselői szavaiból ítélve arra következtethetünk, hogy Trump mégsem hátrál ki az egyezményből. Először a The Wall Street Journal jelentette az esetet, miszerint több, a montreali találkozón több képviselő megerősítette, hogy az Egyesült Államok képviselői azt mondták, hogy az USA valószínűleg felül fogja vizsgálni a klímaegyezmény pontjait.

"Az USA kijelentette, hogy nem fogják újratárgyalni az egyezményt, de megpróbálják majd felülvizsgálni annak pontjait, hogy az új feltételek alatt bent maradhassanak." - mondta Miguel Arias Cañete, az európai klíma- és energiaügyi biztosa.

The biggest brown coal power plant of the world.

Sokan ünnepelték ezt a fordulatot. A kanadai környezetvédelmi miniszter még egy nyilatkozatot is küldött a Wall Street Journal-nek, amiben elmondta, örömmel hallja, hogy az USA továbbra is "látja és támogatja" a tiszta energia fontosságát. Azonban korai volt az öröm, mert a Fehér Ház egy hivatalos nyilatkozattal válaszolt a kanadai miniszter szavaira: "Nem történt változás az USA, párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos álláspontjában. Az elnök a lehető legérthetőbben kijelentette, hogy az USA kilép az egyezményből, amennyiben nem tudunk újra megegyezni olyan feltételekről, amik az ország érdekeit szolgálnák."

A nyilatkozat ellenére azonban úgy tűnik, hogy a Fehér Házon belül is folynak beszélgetések a témáról. A montreali csúcson résztvevő képviselők megerősítették, hogy az USA egy új széndioxid kibocsájtási célt szeretne kitűzni magának. Ez akár igaz, akár nem, egy dolgot már tisztán láthatunk az elmúlt hónapok híreiből ítélve; az elnök szava nem szentírás. Több szakértő is úgy jósolja, hogy az USA kibocsájtása és átlaghőmérséklet lassabban fog nőni a következő években, mivel több állam is aktívan kampányol a megújuló energia mellett, és amennyire saját hatáskörük engedi, támogatják is az ilyen kezdeményezéseket.

A montreali csúcson elhangzottak arra engednek következtetni, hogy ha nem is teljes pálfordulásról van szó, de több, mint valószínű, hogy az elnökre hatottak vagy a tanácsadói, vagy az elmúlt hetekben tomboló hurrikánok, amik kétszer is letarolták Florida és Texas államot. Most már csak idő kérdése, mikor hallunk valami hivatalosat az Elnöktől ezzel kapcsolatban, remélhetőleg minél előbb, és csak jó híreket.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »