Környezetvédelem

2050-re szokatlannul hűvössé válhat a Nap

A San Diegóban a Kaliforniai Egyetem kutatói 20 éven át tartó megfigyelés és adat gyűjtés alapján úgy vélik az elkövetkezendő 30 évben egy mini jégkorszak söpörhet végig a Földön, mivel a Nap az átlagosnál 'hidegebb és ködösebb' lesz.

A várhatóan  3 évtizedet felölelő napciklus hülő spirálja végén elérhetünk egy szoláris minimumra, amikor a Nap 7%-kal hűvösebb lesz – számolt be a tanulmányról egy chicagói asztorifizkával foglalkozó szaklap.

A kutatócsapatot a fizikus Dan Lubin vezette, aki úgy hiszi sikerült találniuk egy módszert, amivel majd követni tudják a Nap 11 éves ciklusát. A Nap ugyanis egy 11 éves cikluson megy keresztül, ami során felváltva jelentkeznek aktív és csendes időszakok, amik szoláris maximumként és szoláris minimumként ismertek a szaknyelvben.

A tudósok most úgy vélik, hogy sikerült kiszámítani, hogy a következő szoláris minimum mikor fog megtörténni, ami a Föld hőmérsékletcsökkenését is eredményezni fogja.  A következő hideg periódust a ’nagy minimumnak’ nevezik; ez az állapot nagyon hasonló lesz egy 17. század közepén Európában beálló mini jégkorszakhoz. Ez alatt a periódus alatt a hőmérséklet olyan mértékben lecsökkenhet, hogy várhatóan be fog fagyni a Temze.

1968-ban egy korábbi periódus péládul a Balti-tenger befagyását eredményezte.

Dan Lubin úgy véli, hogy a 17. századi ’Maunder Minimum’ rendkívül hasonló ahhoz a mini jégkorszakhoz, ami 2050-ben fog tetőzni, azonban a közelgő jégkorszak során akár mégrosszabb állapotok is kialakulhatnak.

end-of-the-world-sun-cooling-the-earth-aliens-ufo-earth-cooling-global-warming-scientists-university-of-california-uk-1228235

A ciklusokat az eredményezi, hogy a szoláris minimum során a nap mágnesessége lecsökken, így kevesebb napfolt alakul ki és kevesebb ultraviola sugárzás jut el a bolygó felszínére. Mindez azt eredményezi, hogy a Nap felszíne simábbnak és tompábban fog tűnni, a sztratoszféra ózon rétege pedig kezd elvékonyodni.

A tudósok szerint a ’nagy minimum’ elérésse nem fog megoldást jelenteni a globális felmelegedésre, csupán lelassítani tudja a folyamatot, de megállítani nem.

A szoláris minimum Földre gyakorolt hatása a tanulmány szerint számokban kifejezve: összeségében 2020 és 2070 között 0,25 százalékkal lesz hidegebb a Föld felszíne.

Forrás: http://bigthink.com/