Környezetvédelem

Ha gyermeket nevel, ennek a napelemes pályázatnak örülni fog

Az otthonfelújítási támogatásra 88.000 kérelem érkezett a tavalyi évben.

2021 rendkívül mozgalmas év volt a hazai napelemes piacon, ebben pedig azoknak a programoknak is komoly szerepe volt, amelyek segítik a lakossági napelemes beruházásokat. Ilyen volt a 0 százalékos lakossági energiahatékonysági hitelprogram, az otthonfelújítási pályázat, valamint az a december végén elindított program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházások számára. Ennek a programnak az utolsó szakasza néhány napon belül fut ki. 2022. február 6. (vasárnap) 18:00 óra: Budapest és Pest megye is lezárul. Ezek közül a legmeghatározóbb egyértelműen az otthonfelújítási program volt, amely valóságos érdeklődési hullámot indított el a hazai napelemes vállalatoknál, írta az alternativenergia.hu.

A csomagban a beruházás megvalósítását követően lehet visszaigényelni a pénzt, mégpedig a teljes összeg maximum 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot. A támogatás fele-fele arányban kérhető az anyagköltség és a munkadíj után. A pályázatban csak gyermekesek vagy gyermeket várók vehetnek részt, a gyermek életkorának felső határa 25 év. Mivel a programban előbb önköltségen kell megvalósítani a beruházást, a támogatás pedig csak utóbb, megfelelő dokumentációval lehet kérvényezni, egy otthonfelújítási hitelt is létrehoztak, amelyben maximum 6 millió forint igényelhető. A szakértők szerint a program kínálta lehetőségeket különösen jól ki lehet aknázni napelem telepítésével. Nem is csoda, hogy rengetegen érdeklődtek 2021-ben a magyarországi cégeknél, melyek közül több története legsikeresebb évén van túl. A Portfolio a napokban számolt be, hogy 2021-ben 88 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz, a folyósítások összege pedig meghaladta a 128 milliárd forintot.

A támogatási igények 42 százalékánál utóbb hiánypótlásra volt szükség, a leggyakoribb elutasítási ok pedig a köztartozás, valamint az ingatlan jogi helyzetének rendezetlensége volt. Az adatok alapján a pályázat igazán az év második felében futott fel. A program tehát eddig igen sikeresnek tekinthető, és feltételezhető, hogy a pályázattal idén is sokan élnek majd. Támogatást jelen állás szerint egészen 2022. december 31-éig lehet igényelni, de elképzelhető, hogy a nagy érdeklődés miatt a határidőt később kitolják.