Környezetvédelem

Egy órán át ingyen volt az áram, ebben az európai országban

Szerda délután 0 koronára csökkent Dániában az áram ára, igaz, az adó és a szállítás miatt így is kellett fizetni.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Október 5-én 14:00 és 15:00 között ingyen volt az áram Dániában – számol be a DR dán csatorna oldala. Kristian Rune Poulsen, a Green Power Denmark ipari szervezet tanácsadója szerint a jelenség hátterében az Észak-Európa nagy részén uralkodó szeles idő állt. Az időjárásnak köszönhetően az Északi-tengerben, illetve a szárazföldön található szélturbinák különösen sok energiát termeltek. Az áramellátást tovább segítette, hogy az év ezen szakában még elegendő a napsugárzás, így a napelemek is kellő mennyiségű energiát tudtak előállítani. Nem ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy az alternatív energiaforrások megfelelő körülmények között extrém módon le tudják nyomni az energia árát. A technológiának ugyan még van hova fejlődnie – főként a megtermelt áram elraktározása okoz gondot –, de az ilyen esetek megmutatják, hogy a zöld energia igenis felveszi a versenyt a fosszilis hordozókkal.

Bár az érintett időszakban az áram ára 0 korona volt, nagyjából 1 koronát és 40 örét (mintegy 79 forintot) így is fizetni kellett a szállítás és az adó miatt. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az olcsóság csak azoknak kedvezett, akik nem fix összegen, hanem a mindenkori piaci áron alapuló szerződést kötöttek szolgáltatójukkal.

Az áram az érintett perióduson kívül is rendkívül olcsó volt. Mindez sok dánnak rendkívül kedvező lehet, már csak azért is, mert a tavaly nyáron elindult európai energiaválság az utóbbi időkben tovább súlyosbodott, az energia használata pedig kontinens-szerte drága. Kristian Rune Poulsen arra számít, hogy a több szél miatt ősszel általánosságban alacsonyabbak lesznek Dániában az áramszámlák, de a környező országokban, Svédországban és Németországban is javulhat a helyzet. Az olcsóságot tovább fokozta a gázár átmeneti csökkenése – a fosszilis energiahordozó a szélcsendes napokon fontos, hiszen segítségével erőműveket üzemeltetnek. Ilyas Dogru, a FDM érdekvédelmi szervezet közgazdásza szerint az áram árának az elektromos autók használói különösen örülhetnek. Az alacsony összeg miatt az ilyen modellek használói most rengeteg pénzt spórolhatnak az otthoni töltéssel.