Környezetvédelem

Ki hitte volna, hogy Dániában is hódítanak a napelemek?!

Bár a skandináv országról a szélenergiára asszociálunk, mégis egyre fejlődik a dán napelemes piac is.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Dánia elérte a 3,2 gigawatt napelemes telepített összkapacitást – számol be a PV Magazine. A Dán Energetikai Ügynökség adatai alapján a kapacitás 2023 első negyedévében 236 megawattal bővült az országban. A Dániában működő, közel 132 ezer napelemes rendszer teljes kapacitása jelenleg mintegy 3251 megawatt. Összehasonlításképp: hazánkban tavaly év végén a beépített napelemes kapacitás meghaladta a 4000 megawattot, érdemes azonban hozzátenni, hogy Dániával ellentétben Magyarországon elhanyagolható mértékben támaszkodunk szélenergiára. További problémát jelent, hogy a hazai hálózat elmaradottsága miatt a kormány gyakorlatilag napelemstopot vezetett be, emiatt az elmúlt hónapokban megtorpant a piac.

Dániában hazánkhoz hasonlóan a különböző támogatási programok nagyban ösztönözték a napelemek terjedését. A támogatás nélkül, önfogyasztásra épített napelemek 1,72 gigawattot tesznek ki az összkapacitásból, míg az áramvásárlási megállapodás keretében épített napelemes rendszerek 336 megawattot. Emellett a nyilvános pályázatokon kiválasztott projektek 248 megawattot, a lejárt ösztönző rendszerek keretében telepítettek pedig 938 megawattot. A Dán Energetikai Ügynökség jelentésében az idei első negyedévben 236 megawatt újonnan hozzáadott kapacitással kalkulál. A szervezet közleményében azt írta, hogy a fejlesztők 2023 első három hónapjában több fotovoltaikus rendszert kapcsoltak a hálózatra, mint 2021-ben egész évben. Az ügynökség szerint 2022 márciusa és 2023 márciusa között több mint 1 gigawatt kapacitást telepítettek, ez a növekedés főként a nem támogatott nagyerőművekhez köthető.

A nagyvállalatok egyre inkább a napenergiából származó tiszta villamos energiát helyezik előtérbe, ami a nem támogatott nagyméretű fotovoltaikus projektek növekvő piaci részesedéséhez vezet. Bár ezek a létesítmények potenciális gazdasági kifizetődősége alacsonyabb a szélerőművekhez képest, mégis egyre nagyobb teret nyernek a piacon. A Rystad Energy nemrégiben kiadott jelentése alapján Dánia várhatóan vezető szerepet tölt majd be a napenergia-fejlesztésben Skandináviában, és 2030-ra eléri a 9 gigawattos kapacitást. Hazánkban ekkora 6 gigawattot akarnak elérni országosan.