Környezetvédelem

A fenntarthatósági elvek szerint épült és működik a Meva új üzeme Dunakeszin

A környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak területen piacvezető Meva új regionális szolgáltatási központját is a fenntarthatósági alapelvek mentén építette. Az üzemi működés minden területén alkalmazott csúcstechnológiával végzik majd itt a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.


A 30 éve Magyarországon működő, és az építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére 2023-ban is 2,5 mrd Ft nettó árbevételt elérő MEVA Zsalurendszerek Zrt. életében a most elkészült zöldmezős beruházás jelentős mérföldkőnek számít. A telephely regionális logisztikai központként csúcsidőben akár nyugat-európai kivitelezések minőségi zsalu beszállítója lehet, azaz megindulhat az építőipari szolgáltatásexport.

A magyar leányvállalat vezérigazgatója, Botta D. Mihály szerint azonban legalább ennyire fontos volt, hogy az üzem tervezése, kivitelezése és természetesen működése is a vállalat nemzetközileg követett filozófiájának felel meg. E gondolkodásmód legfőbb megnyilávnulása a 20 éve szabadalmaztatott, és azóta is piacvezetőként kínált számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéj.Ehhez a gondolkodásmódhoz illeszkedik a regionális szolgáltatási központként működő új telephely kialakításának minden részlete, amellyel célunk természetesen a sikeres üzleti tevékenység mellett -, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.” – tette hozzá a szakember. A 25 000 m2 területen felépült új cégközpont 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutató csarnok, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18 000 m2-es térkövezett tárolótér segíti. 

Minden részletében a fenntarthatóságra törekedtek

A mintegy nettó 3 milliárd forintnyi beruházással létrejött telephelynek mind a kialakítása, mind pedig az üzemeltetése energiatakarékos és jövőbe mutató.

Az irodák mennyezethűtéssel és –fűtéssel, valamint padlófűtéssel ellátottak. Különleges, ritkán alkalmazott megoldás, hogy a csarnokterekbe is padlófűtést telepítettek. A hűtési-fűtési energiát talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják. Az épületbe a legkorszerűbb led világítóberendezések és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszerek épültek be az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése körforgalom, ún. egyirányú rendszerben. A károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében hamarosan a belső égésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje következik. Az ehhez szükséges energia- felhasználás kézben tartását segíti majd a közeljövőben a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése, ennek során jelentős teljesítményű energiatárolókat is beépítenek.

Csúcstechnológia szolgálja a szolgáltatás exportot

A zsaluiparban egyedül a Meva új központjában alkalmazott zsalutisztítási technológia Európában a legmodernebb számít. Az itt alkalmazott technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó, ami sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról. 

Mindössze néhány példány működik a világon az üzembe beépülő a Meva keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezésből is. Hamarosan megkezdi működését a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amely szintén az innováció része. A berendezések energiaellátását a 3×1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátor állomás biztosítja majd. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása. 

A beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási-  és javítási kapacitás. Ez műszakonként már most eléri a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás egyidőben még többek számára válik elérhetővé.

„Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket.”- mondta a vezérigazgató.

Helyszíni oktatás a szerkezetépítőknek és a jövő szakemberinek

A telephely fontos része a korszerű oktatóteremmel felszerelt a 400 m2-es bemutató csarnok, ahol ezentúl házon belül valósulhatnak meg a szakemberek körében népszerű továbbképzések. Ide várják az oktatási intézmények tanulóit, a jövő szakembereit és természetesen a szerkezetépítő cégek munkatársait is, akik a legkorszerűbb zsaluk alkalmazásának lehetőségeit, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásait ismerhetik meg.

 

Ezek a látványos épületek is az innovatív Meva zsalukkal épültek.