Környezetvédelem

Hol takaríthat meg energiát, aki acélcsarnokot épít?

Építkezéssel járó telephely bővítéskor az épület típusról való döntéssel a beruházó nem csak arról dönt, hogy mennyire lesz energiatakarékos a későbbi működés, hanem arról is, hogy addig mennyi energia fogy, míg maga az épület elkészül. Talán meglepő, de egy könnyűszerkezetes acélcsarnok teljes életciklusát tekintve számos helyen energiatakarékosabb más technológiával épülő társainál. Lássuk!


Az elmúlt években történő alapanyagár-emelkedések és a szintén növekedő energiaköltségek megfontoltabb döntéshozatalt követelnek meg az ipari vagy agrár területen tevékenykedő vállalkozásoktól, főként, ha nagyobb mértékű, építkezést érintő beruházásról szükséges dönteni. Nem meglepő módon ezekben a szegmensekben is egyre keresettebbek az energia- és erőforrástakarékos megoldások – az acélcsarnok-szerkezetek pedig rendkívül jól illeszthetők az ilyen irányú elképzelésekbe. De miért mondható egy könnyűszerkezetes épületre, hogy környezetkímélő? Mind a gyártási, mind a kivitelezési, és persze a későbbi használat oldalát is érdemes megvizsgálni.

Környezetbarát gyártás, hosszú életciklus, fenntarthatóságot szolgáló kiegészítések

A Frisomat gyártási folyamataiban környezetkímélő elveket követ: hidegen hengerelt acélból készült épületelemei már megmunkálási technológiájukból adódóan is – átlagosan 30%-kal – kevesebb nyersanyagot igényelnek, mint a melegen hengerelt társaik. Szintén az előre furatolt panelgyártásnak köszönhetően, a méretpontos acélelemek általánosságban tekintve jelentősen kevesebb hulladékot termelnek, legyen szó a gyártási vagy kivitelezési folyamatokról.

Ugyanakkor a fenntartható szemlélet abban is jelen van, hogy a Frisomat ezen elv mentén alakítja, hangolja össze logisztikai folyamatait, illetve gyártósorának áramszükségletét is mára már 50%-ban napelemek alkalmazásával fedezi:

„Mi a Frisomatnál úgy gondoljuk, hogy abban az esetben valósítható meg hosszú távon is hatékony és optimalizált termelés, ezek mellett pedig egy kiegyensúlyozott vállalati költségvetés, ha általánosságban, a mindennapi munkafolyamatainkra széleskörben kiterjesztve alkalmazunk zöld erőforrásokat a vállalati infrastruktúrában. Így saját üzemeltetési költségeink is csökkenthetővé válnak.” – nyilatkozta Raport László, a Frisomat Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

A Magyarországon immáron 31 éve könnyűszerkezetes acélépületeket kínáló Frisomat az ipari felhasználástól, irodai, mezőgazdasági funkciókon át szinte bármilyen tevékenységű vállalkozás igényét képes lefedni egyedi elképzelésre szabható épületeivel. Ugyanakkor az említett vállalati szegmensekre többnyire jellemző, hogy napi szintű energiafelhasználásuk jelentős mértékű, elég csupán a munkagépek üzemben tartására, vagy a munkaterületek világítására gondolnunk.

Energiamegtakarítás a tetőn

A Frisomat könnyűszerkezetes acélcsarnokok mindezen túl, már csak az épületek kialakításából adódóan is kínálnak energiamegtakarítási lehetőségeket. Tekintve, hogy ezek az újgenerációs épületek nagy méretű, sík felületű és nagy teherbírású tetőszerkezettel készülnek, hatékony alapul szolgálhatnak megújuló energiát előállító eszközök, mint például napelemek telepítéséhez, amelyek alkalmazásával a használat során további költségmegtakarítás érhető el.

Új acélcsarnok esetén érdemes a tartószerkezetet és merevítőelemeket már a szolár panelek súlyterhelését figyelembe véve gyártatni, azonban a Frisomat épületek esetében hamarosan már ez sem lesz szükséges, ugyanis a vállalat célkitűzései között szerepel a teherbírás átlag napelemtömeg/m2-re történő standardizálása. Régebbi szerkezeteknél előzetes statikai vizsgálat javasolt, annak meghatározásához, hogy szükséges-e további tartóelemek installációja.

 

Az acélcsarnokokat több mint 40 éve gyártó és telepítő Frisomat magyarországi csapata nem csupán költséghatékony és időtálló megoldást kínál hazánkban, de az épületek elkészülése után is széleskörben nyújtanak tanácsadási, műszaki és garanciális támogatást az ország egész területén.

 

Frisomat épülettípusok és innovációk IDE kattintva érhetők el.