Megújuló energiaforrások

Apró „zöldek” környezetbarát acélcsarnokban

Hőszigetelés, hőszabályozás, páralecsapódás elkerülése, megfelelő fényviszonyok vagy éppen az arra kiválóan alkalmas tetőn elhelyezett napenergia hasznosító eszközök – ezek mind megoldhatók a csekély környezetterheléssel gyártható és építhető könnyűszerkezetes acélcsarnokokban. Számos hasznos jellemző mellett nézzünk egy új, „zöld a zöldben” megközelítést is!


 

A mára számos iparágban és sokoldalúan használható, gyorsan épülő, és a teljes életciklust tekintve környezetbarát acélcsarnokok Európa szerte a mezőgazdaságban váltak először elterjedté. Ezek azonban nem csak istállónak vagy terménytárolónak alkalmas épületek. 

A könnyűszerkezetes acélcsarnokok kivitelezése időtakarékos, költséghatékony és tiszta munkafolyamatokkal jár, ami minden gyorsan fejlődő és építkezési beruházás előtt álló vállalkozásnak előnyös lehet. De, ami legalább ilyen fontos: ezek sem egyenépületek. Környezetbarát folyamatokon keresztül jut el az acélcsarnok a gyártósortól a beköltözésig, ahol aztán a számos kiegészítő lehetőségnek és rugalmas tervezhetőségnek köszönhetően szinte bármilyen megrendelői igényhez, vagy éppen a legrendhagyóbb funkcióhoz is könnyedén adaptálható.

 

Szem előtt a fenntarthatóság

Az acélcsarnokok zöld oldala – amellett, hogy gyártásuk és építésük mind időben, mind költségben, mind pedig energia-felhasználásban hatékony, emellett hulladékban szegény – az ellátott funkcióban is megmutatkozhat. Az alapozás után rapid sebességgel kivitelezhető épületfajta minden olyan vállalkozás számára ideális választás, ahol fontos a beruházások mielőbbi megvalósulása. Az említetteken túl szintén szignifikáns szempont, hogy a hidegen hengerelt acélalapanyagból kisebb mennyiség szükséges egy-egy elem legyártásához, mint a meleg megmunkálású típusból, ezáltal felelősebb a nyersanyag-felhasználás mértéke is. A Magyarországon is jelen lévő, témában szakértő Frisomat mára a gyártási folyamatok energiaigényét nagy százalékban képes megújuló energiaforrás használatával fedezni, emellett a termékfejlesztés további célkitűzése új szerelési technikák meghonosításával a még gyorsabb és hatékonyabb kivitelezés megvalósítása.

Környezetbarát elveket követő folyamatok, a rugalmas alakíthatóság és a további, energiahatékonyságot növelő opcionális kiegészítők miatt az acélcsarnokok már olyan speciális, nem mindennapi gazdasági ágazatokban is megjelentek és megállják a helyüket, mint a mikrozöldek-termesztése.

Ideális kialakítás – belül is!

Hogyan válik alkalmassá mikrozöldek és csíranövények neveléséhez egy könnyűszerkezetes épület? Általában jellemző az acélcsarnokokra, hogy nagy, szabadon felosztható belső térrel rendelkeznek, így több helyiség kialakítása, leválasztása lehetséges annak megfelelően, hogy milyen polc- vagy tálcarendszerrel, fényviszonyokkal és hőmérsékleti értékekkel tervezünk, így egy épületen belül akár több, különböző klímatulajdonságú tér, terület is létrehozható. 

Különböző vastagságú szendvicspaneles hőszigeteléssel lehetőség van a belső hőmérséklet akár fűtés nélküli „szabályozására”, szinten tartására, szellőzőrendszerekkel az egészséges levegőcsere biztosítására vagy párásításra. Ez utóbbi és a mérsékelt fényviszonyok kialakítása egyik alapköve a csírák és növénykezdemények egészséges fejlődésének, azonban penészképződés vagy az épület szempontjából fontos az esetlegesen lecsapódott nedvesség elvezetése és csöpögés redukálása a tartószerkezeteken, ún. antikondenzációs bevonattal. 

Extra támogatás a tetőn

Az acélépületek erős tetőszerkezete energiamegtakarítási lehetőséget is rejt agában, ugyanis a nagy felület alkalmas napelemek telepítéséhez. A Frisomat a megújuló energiaforrások használatának egyre terjedő igényére reagálva a tető terhelhetőségét a jövőben standard módon, 15 kg/m2-es teherbírással garantálja, így a cég acélcsarnokai 2022 utolsó hónapjai óta már csak ezzel a szabványkalkulációval készülnek.

 

+1 tipp a gyorsabb építkezéshez: 

A Frisomat csarnokok építésének egyik fontos jellemzője a gyorsaság. Az építkezések előkészítése, a tervezés, az engedélyezési eljárás sajnos általában sok időt vesz igénye. Ebben segít 2023 őszén a Frisomat azzal, hogy átvállalja a folyamat ezen részének bonyolítását.

 

A lehetőségről itt található további információ.