Megújuló energiaforrások

Csináld magad napenergia

2011-ben kerül piacra az amerikai Clarian Power legújabb terméke, a házilag üzembe helyezhető napelemes rendszer. Egy könnyen használható szélgenerátor is elérhető lesz.

A vállalat célja, hogy a megújuló energia elérhető legyen egy átlagos család számára is. Szemben a hagyományos, tetőre szerelhető napkollektorokkal, a Sunfishtm nevű termék egy-két óra alatt kiépíthető és üzembe helyezhető. Az elektromos hálózat semmilyen átalakítást sem igényel, és akár magunk is boldogulunk a kiépítéssel.

A célcsoport az átlagos, középosztálybeli háztartások, valamint a kisebb vállalatok. A rendszer-mobilitásának köszönhetően- az albérlők, a gyakran költözők számára is ideális megoldás. Ez a mobilitás és a rövidebb megtérülési idő az igazi ütőkártyája a terméknek.

És természetesen az ára. Egy teljes rendszer Amerikában húsz és harmincezer dollár között mozog. A Clarian tervei szerint 600-800 dollár közötti árral lehet kalkulálni. A cég azzal számol, hogy egy átlagos háztartás igényeit 2-3 napelem is ki tudja elégíteni.

Az elhelyezéshez nincs szükség megfelelő tájolású tetőre: a kertben, a kerítésen, vagy akár a bejárati ajtó felett is kiépíthető. Amerikában kevesebb, mint négy év alatt megtérül egy-egy ilyen befektetés.

A cég nem hagyja figyelmen kívül az egyre jobban bővülő szélenergia piacot sem. Egy 400 watt teljesítményű, 1,2 méter magas szélturbina gyártását is tervezik

Forrás: http://www.clarianpower.com/