Megújuló energiaforrások

Üzemel Amerika első offshore szélturbina gyára

Több offshore projekt is a tervezési fázisba jutott Amerikában, de a megvalósításhoz szükséges turbinákat Európából kellett volna importálni. Többé ez nem jelenthet gondot, mivel a Gamesa megnyitotta első offshore szélerőmű gyárát a Virgina állambeli Norfolkban.

Az Atlanti – óceán középső partvidéke remek adottságokkal rendelkezik az offshore projektekhez. Nagy titkolózás előzi meg a tervezett beruházásokat. A cég egyelőre nem árulja el, hogy kik lesznek az első megrendelői, de annyit tudni lehet, hogy Virginia partjai mentén fogják felállítani a turbinákat. Az állam eddig nem tervezett ilyen jellegű beruházásokat, hasonlóan három, eddig meg nem nevezett területhez.

Gamesa G128-4.5 MW

A Gamesa két darab, egyenként 5 Megawatt teljesítményű turbinát fog gyártani a teszteléshez. 2012 végére a szárazföldön és offshore körülmények között is próba üzemmódban tudnak működni az erőművek.  A sorozatgyártott darabokat hazai és nemzetközi beruházók is megvásárolhatják.

Az amerikai Energetikai Hivatal 10 000 Megawattos offshore kapacitást tűzött ki célul 2020-ra, míg húsz év múlva 54 000 Megawatt a megvalósítandó összteljesítmény.