Megújuló energiaforrások

Üzemel Amerika első offshore szélturbina gyára

Európában már Németország és Anglia is üzemeltet offshore szélerőműveket. Az Egyesült Államok is egyre közelebb kerül hozzá, hogy megépítse az első telepet.

Több offshore projekt is a tervezési fázisba jutott Amerikában, de a megvalósításhoz szükséges turbinákat Európából kellett volna importálni. Többé ez nem jelenthet gondot, mivel a Gamesa megnyitotta első offshore szélerőmű gyárát a Virgina állambeli Norfolkban.

Az Atlanti – óceán középső partvidéke remek adottságokkal rendelkezik az offshore projektekhez. Nagy titkolózás előzi meg a tervezett beruházásokat. A cég egyelőre nem árulja el, hogy kik lesznek az első megrendelői, de annyit tudni lehet, hogy Virginia partjai mentén fogják felállítani a turbinákat. Az állam eddig nem tervezett ilyen jellegű beruházásokat, hasonlóan három, eddig meg nem nevezett területhez.

Gamesa G128-4.5 MW

A Gamesa két darab, egyenként 5 Megawatt teljesítményű turbinát fog gyártani a teszteléshez. 2012 végére a szárazföldön és offshore körülmények között is próba üzemmódban tudnak működni az erőművek.  A sorozatgyártott darabokat hazai és nemzetközi beruházók is megvásárolhatják.

Az amerikai Energetikai Hivatal 10 000 Megawattos offshore kapacitást tűzött ki célul 2020-ra, míg húsz év múlva 54 000 Megawatt a megvalósítandó összteljesítmény.