Megújuló energiaforrások

Állami támogatással első Kína a megújulók piacán

2011.05.26. - 14:38  |  Nincs hozzászólás

Kína tovább növelte előnyét az Egyesült Államokkal szemben a megújuló energiaprojektek legvonzóbb országainak listáján.

A tavaly augusztus óta a rangsor élén álló Peking jelentős mértékű állami támogatással segíti a zöld energia szektort, amivel versenytársainak felháborodását váltja ki a nemzetközi piacon.

Az előző negyedévhez képest egy ponttal, 72-re nőtt Kína előnye a 67 ponton stagnáló Egyesült Államokkal szemben az Ernst and Young megújuló energiaprojektek piacának vonzerejét vizsgáló százpontos skálát használó listáján - derül ki a vállalat csütörtöki közleményéből.

A lista többek közt az adott szabályzók, piacra jutási lehetőségek, az energiainfrastruktúra fejlettsége és az egyes technológiák felhasználásának hatékonysága alapján rangsorolja az államokat. Kína és az USA után harmadik helyre - az eddigi bronzérmes Németországot megelőzve - India került.

Kína tavaly augusztusban előzte meg az Egyesült Államokat,  zöldenergia-portfóliójának diverzifikáltsága, a nem part menti szél- és koncentrált napenergia-projektekre való erős összpontosítása teszi a befektetők első számú célországává. A mutatószám mostani emelkedéséhez a márciusban nyilvánosságra hozott, minden eddiginél zöldebb ötéves terv is hozzájárult. Eszerint a kormány célkitűzése, hogy a nem-fosszilis üzemanyagok részesedését az elsődleges energiafelhasználásban 11,4 százalékára emelje, az  egy dollár gazdasági teljesítményre jutó energiafelhasználást 16, a széndioxid-kibocsátást pedig 17 százalékkal csökkentse.
Az iparág növekedését serkentő jelentős állami támogatás középpontjában jelenleg a szél- és napenergia-ipar valamint az elektromos autók gyártása áll.

Emlékezetes, az Egyesült Államok tavaly panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez, az Egyesült Acélmunkások szakszervezetének petíciójára válaszul. A tömörülés nehezményezte, hogy a kormányzat támogatásának következtében a szél- és napenergia berendezések világpiacán a kínai vállalatok az amerikaiakénál jóval alacsonyabb árakat tudnak ajánlani.

Ezen túl a kínai megújuló energiaipari vállalatoknak az állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank (CDB) tavaly 232 milliárd jüan (6,84 ezer milliárd forint) kölcsönt különített el. Li Jung (Li Yong) pénzügyminiszter helyettes a múlt héten egy sanghaji fórumon állami kamattámogatást és más ösztönzők bevezetését jelentette be megújuló energiatermelő és csúcstechnológiai anyagokat előállító ágazat számára az ötéves terv célkitűzéseinek elérésére érdekében.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »