Megújuló energiaforrások

A szél-bizniszben Kína megkerülhetetlen lesz

Szakértői vélemény fogalmazódik meg a címben. Áll ez már az elkövetkezendő évekre, hiszen a kínai állami energiahivatal a napokban másfél tucat technológia előírást tett közzé a szélturbinákat gyártó cégek számára, november elsejei hatállyal, a kínai rádió közlése szerint.

A külföldnek erről kiadott jelentések nem részletezik ezen előírásokat, de nyilvánvaló, hogy az ágazatnak a legfejlettebb technológiai követelményekhez való igazodását szolgálják.

Mert ugyan Kína már világelső a szélerőművi kapacitások terén, de jelenleg csak néhány vállalata képes megmérettetni magát a berendezések világpiacán, s jóllehet már jelentkezik külföldön termékeivel, ugyanakkor igen nagy a külföldi cégek kínai piaci szerepe is. Talán ismert tény, hogy Kínában kötelező a szélenergiával termelt áramot a hálózati szolgáltatóknak átvenniük.

A kínaiak az idén nagy lépésekkel elindultak a külföld felé – derül ki a friss tudósításokból. Egyelőre a jelentősebb fejlesztésekkel rendelkező országokban próbálkoznak. Kanadában 100 MW-os kapacitás létrehozásának jogát szerezték meg – a kínai Longyuan céggel kötött szerződés értéke 260 millió dolláros – és 20 éven át szolgáltathatnak áramot a kanadai hálózatba. A szélerőművi berendezéseket gyártó pekingi United Power Technology az ügylet keretében turbinákat is szállít majd.

A Sinovel, az egyik vezető kínai szélenergetikai berendezésgyártó ezer megawatt összteljesítményű szélerőmű-parkot szállít Írországnak – olvasható múlt havi hírekben. Ez a cég pár hónappal előtte szerződött a görögökkel egy 200-300 MW-os erőműpark építéséről.

Számos kínai cég partneri kapcsolatba lépett vagy lép külföldiekkel, hogy a kínai part menti vizeken megvalósuló nagy szélerőmű-parkok létrehozásában közreműködjön. Ez utóbbi üzletben természetesen a nagy kínai cégek is jelentős részt szeretnének szerezni, például a fennemlített Longyuan legalább 20 százalékot célzott meg magának a folyó kínai ötéves terv időszakában – írja a People’s Daily kínai lap.