Megújuló energiaforrások

A napenergia-üzlet 75 milliárd dollár felett

Egy friss piackutatás szerint a napenergiát hasznosító berendezések piaca öt év múlva 75 milliárd dolláros érték felett lesz.

A MarketsandMarkets amerikai piackutató intézet most hozta nyilvánosságra jelentős – csaknem félezer oldalas és több mint 160 adattáblát tartalmazó – tanulmányát a napenergetikai berendezéspiac helyzetéről és várható alakulásáról 2016-ig bezárólag. A nagy ugrást a jövő évtől jósolja, mert erre az évre a berendezések globális piaci értékét 39,6 milliárd dollárra teszi. Ez az érték nőne szerinte 75,2 milliárd dollárra 2016-ban. Ez azt is jelentené, hogy ez időre körülbelül 227 gigawatt kapacitású fotovoltaikus, illetve más naperőművi berendezés állna már a világ országaiban, egyedül 2016-ban már 46,9 GW lenne a létrehozott kapacitás (idén ez 19,8 GW-ra várható).

Az elkövetkezendő öt év során átlagosan közel évi 14 százalékkal nőne ez a piac, jelentősebb regionális különbségekkel. A MarketsandMarkets szerint nem az ázsiai térség lenne a növekedés fő záloga, mert itt 20 és fél százalék körüli éves növekedést vár, elsősorban Kínának köszönhetően, hanem az amerikai piac, ahol az éves növekedési ráta meghaladná kevéssel a 30 százalékot.