Megújuló energiaforrások

Gondok a termikus napenergiával

A termikus napenergia, azaz a Nap energiájának fűtés célú hasznosítása manapság nem halad gyorsan Európában.

Az ágazat európai szövetsége jutott erre a következtetésre az általa végzett felmérések alapján.

A szövetség a termikus napenergia üzlet gyenge előremenetelét elsősorban az építőipar dekonjunktúrára vezeti vissza, ami a 2008-cal elindult általános gazdasági válsággal vette kezdetét. Ugyanakkor a szövetség úgy látja, hogy a termikus napenergia-üzlet fejlődését hátráltatja, hogy egyre inkább versenyre kényszerül más energetikai megoldásokkal.

A szövetség a 2010. évi helyzetről készített látleletet és úgy látja, hogy a tavalyi évben nemhogy haladás nem volt a Nap hőenergia-termelésére való hasznosításában, hanem körülbelül 10 százalékos visszaesés mutatkozott ezen a téren. Mi több, gyakorlatilag szinte mindegyik európai államban – idézi a szövetség jelentését az eti-construction.fr portál.

Ami optimizmusra adhat okot, az a távolabbi, a 2020-ig, s még inkább 2050-ig mutatkozó kilátások. Elsősorban az, hogy a megújuló energia felhasználási részarányának az európai elképzelések szerint már 2020-ra a kontinensen el kell érnie a 20 százalékot.

A termikus napenergetikai fejlődés mellett szól, hogy az energiatakarékosság szempontjából fontos megoldást kínál: alacsony hőmérsékleti feltételek mellett is működtethető. A vele kapcsolatos technológiákból egyre több létezik már, lassan az ágazaton belül külön alágazatok alakulnak, külön fejlődési lehetőségekkel. Ám mindehhez elkerülendő egy újabb, a 2008. évi mélységéhez hasonló globális gazdasági válság…