Megújuló energiaforrások

A fotovoltaikus ipar még kevesebb támogatásra számíthat

A napenergetikai ágazat fejlesztése nem kap a jövőben annyi támogatást, mint eddig – jelentette ki Angela Merkel kancellár országa kilátásait ecsetelve.

Megjegyezte: onnét kell a nap energiájából nyert áramot behozni, ahol annak előállítása olcsóbb, azaz például Görögországból.

Szerinte a szélenergia hasznosítása üzletileg jó, de nem ilyennek tűnik a napenergia hasznosítása. Arra is célozhatott, hogy Németországban a naperőművi berendezéseknél a betáplálási árat határozottan csökkenteni kellett, miközben a fotovoltaikus üzlet szereplői által termelt áramra még mindig garantált megtérülést kell biztosítani. Merkel szerint nem biztos, hogy ennek így kell mennie tovább, azaz hogy az országban továbbra is masszívan támogassák a napenergia hasznosítását, amely sokkalta drágább, mint a szén vagy gáz felhasználása. Nem tűnik ésszerű megoldásnak, hogy egy csomó támogatás jusson egy olyan szektornak, amely egészében még viszonylag kis mennyiségű villamos energiát termel.

A kancellár nyilatkozata mellett a manager-magazin.de portál idézi a Német Iparszövetség egyik vezetőjének véleményét: „oda kell vinni a tőkénket, ahol a legnagyobb profittal kecsegtet az alternatív energiahordozók kihasználásában”.

Merkel annak kapcsán hozta ezt szóba, hogy az euróövezetben pénzügyi gondok vannak, adósságválság fenyeget és a gazdaságok sem növekednek eléggé, azaz napirenden van a költségek megkurtítása, s eközben az ipar ágazatainak versenyképesebbé tétele.