Megújuló energiaforrások

A KiteGennel a szélerőművek is szárnyalhatnak

2011.12.20. - 11:12  |  Nincs hozzászólás

A napenergia mellett a legjobban hasznosított megújuló energia a szélből származik. És ahogy a hagyományos napelemek sem teljesíten tökéletesek, a szélturbináknak is megvan a maguk hátránya: például nem érnek el olyan magasságokba, ahol a szél ereje jóval erősebb, mint a talajhoz közel. A KiteGen „szélsárkány” éppen erre a problémára nyújt megoldást.

A KiteGen egy a földhöz rögzített turbinához kikötött sárkánnyal termel energiát, ahogy a szél belekap a sárkányba, és egy meghatározott irányban repteti, a földön lévő turbina is forogni kezd. Bár a technológia még csak a tervezési, illetve tesztelési fázisban van, az eredmények igen bíztatóak.

A KiteGen nagy felületű sárkányát két ventilátor kezdi el röptetni, ezek a kupolaszerű alapon találhatóak, de itt helyezkedik el a generátor is. Egy irányítórendszer is tartozik a KiteGenhez, ez úgy mozgatja a sárkányokat, hogy a lehető legnagyobb nyomatékkal forogjon a szerkezet. A KiteGen egyik legnagyobb előnye, hogy ki tudja használni a magasban fújó erősebb szél energiáját, míg a hagyományos, maximum 100 méter magas szélkerekek nem.

De nemcsak ez a KiteGen előnye a hagyományos szélturbinákkal szemben, hanem az is, hogy sokkal kisebb helyet foglal, mint egy szélkerék. Míg egy 1000 megawattos szélkerékfarm kb. 250-300 négyzetkilométernyi területet foglal el, addig ugyanekkora teljesítményű KiteGen-farm mindössze 5-6 négyzetkilométeren is elfér. A KiteGen becslései szerint a gazdaságosság szempontjából is jobb a sárkányos megoldás: a cég kilowattóránként 2-5 cent költségekkel számol, míg a hagyományos, szénalapú energia 5-9 centbe kerül, a szélturbinával megtermelt energia pedig 15 centbe.

A technológiát Massimo Ippolito találta fel, aki 2007-ben alapította meg a KiteGent, amelynek székhelye a Torino melletti Chieriben, Olaszországban található. A cég együttműködik a Sequiona Automation testvérvállalattal, amely a műszaki, illetve software fejlesztésért és a gépgyártásért felel.

Jelenleg a rendszer még fejlesztés alatt áll, és éppen az anyagi forrásokat keresik egy teljes méretű prototípus felépítéséhez. Ráadásul egy nyíltvizi verzió kidolgozása is folyamatban van.

A videón megnézheted a KiteGen működését.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.gizmag.com

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »