Megújuló energiaforrások

Az év mind a 365 napjára jusson megújuló energia – A Schneider Electric az EnR-Pool projekt keretében fejleszti a megújuló energiaforrásokat

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője, az Energy Pool, valamint a CEA kutatóintézet bejelentette az EnR-Pool projekt elindítását a Savoie Technolac központjában, Franciaországban. A kezdeményezés célja a megújuló energiaforrások fejlesztésének elősegítése a nagy ipari fogyasztók energiakapacitásának szabályozásával

A projekt keretében az ötletgazda vállalatok felmérik, hogy az ipari felhasználók energiafogyasztásuk rendszeres időközönkénti szabályozásával hogyan járulhatnak hozzá az időszakosan elérhető, megújuló energiaforrások elektromos hálózatba való integrálásához, miközben versenyképességüket is javítják. Az EnR-Pool olyan megoldások és üzleti modellek kidolgozására irányul, amelyek a terheléscsökkentési és a válaszmechanizmusok nyújtotta előnyöket hasznosítják.

Az EnR-Pool program az INES Nemzeti Napenergia Intézet központjában az Energy Pool irányításával a Schneider Electric és a CEA csapatával kialakított partnerkapcsolat keretében valósul meg. A projekthez a francia ADAME Energia- és Környezetgazdálkodási Ügynökség nyújt pénzügyi támogatást a Befektetés a jövőbe program részeként, 1,1 millió eurót biztosítva a teljes, 2,3 millió eurós költségvetésből.

Az EnR-Pool hároméves ütemtervében az alábbi tevékenységeket foglalja össze:

● több száz megawatt, szél- és napenergián alapuló forrásból származó megújuló energia összesítése és mérése

● a termelés-előrejelzési eszközök megbízhatóságának elemzése

● számos, nagy energiaigényű ipari létesítmény energiafogyasztásának megfigyelése Franciaországban

● olyan rendszerek kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik ezen létesítmények számára a villamos energia szabályozását és a hálózat kiegyensúlyozásában való közreműködést az új energiapiacok működésének elemzése kapcsán.

Az EnR-Pool a fentieken kívül célul tűzte ki a műszaki megvalósíthatóság bizonyítását, illetve olyan rendszerek és üzleti modellek kifejlesztését, amelyek segítséget nyújtanak a hálózat minden résztvevőjének (fogyasztó, termelő, szolgáltató és terheléselosztási szakértő). Az igénymenedzsment elve az EnR-Pool megfogalmazásában a fogyasztás csökkentését vagy áthelyezését követeli meg, ha a szél alábbhagy és/vagy a napot felhők takarják, illetve fordított esetben a fogyasztás ösztönzését, amikor a termelés magas szintű, ugyanakkor az igény alacsony. A hálózat ilyen módon való kiegyensúlyozása alacsonyabb költséggel valósítható meg.

„A megújuló energia hullámzó termelési mutatója nincs mindig összhangban a fogyasztói igényekkel, ráadásul nehézségeket okozhat az elektromos rendszerek felügyelete során. A szél- és napenergia időszakosan érhetők el és változékonyak, azonban előre jelezhetők. Az EnR-Pool projekt olyan megoldásokat kíván biztosítani, amelyek a termelés és az energiafogyasztás között teremtenek egyensúlyt, a felhasználók aktív részvételére alapozva” – mondta Olivier Baud, az Energy Pool alapítója és vezérigazgatója.