Megújuló energiaforrások

Parkturizmus épül ki a szélerőművekre?

A tudományos tájékoztatást és a modern technika megvalósult látnivalóit érdemes összekapcsolni – vélik Skóciában (is) egyes szakemberek. A skóciai Whitelee-ben lévő szélerőmű-park példája lebeghet a szemük előtt.

Itt a látogatók nem csak a hatalmas széltornyok látványában gyönyörködhetnek, hanem ugyanott meg is ismerhetik egy interaktív kiállítás formájában, miről is szól a szélenergia hasznosítása.

A Glasgow melletti Whitelee-t mint Európa legnagyobb ilyen erőművi létesítményét „mutogatják”, méghozzá szervezett turistautak keretében is. Ennek köszönhetően évente negyed millió látogató keresi fel a hozzá csatlakozó kis műszaki múzeummal egyetemben, minden előzetes várakozást felülmúlva – írja a scotsman.com.

Az ország egyik idegenforgalmi illetékese szerint a megújuló energia hasznosítása terén Skócia lassan a világ vezető régiójaként szerepel, miközben az idegenforgalmat is a hat fő beruházási ágazat között fejlesztik. Miért is ne kapcsolhatnánk össze a kettő fejlesztését? – teszi fel a kérdést. Azt is felveti, hogy Edinburgh geológiai múzeumát esetleg épp egy skóciai szélerőmű-park térségébe lenne érdemes kihelyezni. Jót tenne a térség idegenforgalmának. Skócia vezető országgá léphetne elő a megújuló fejlesztés turizmusában.

Természetesen nem kevesen ellenzik is az ilyesfajta elképzeléseket, főként azok, akik a szélerőművek telepítését kifogásolják. A skót hírportál szerint azonban egy felmérés azt mutatta, hogy az országot felkeresők 10 százaléka meg akar tekinteni valamilyen szélparkot is. Minden esetre Whitelee csatlakozott az ország látványosságaira látogatásokat előmozdító szövetséghez most nyáron….