Megújuló energiaforrások

Ausztrália – már a szél adja a legolcsóbban az áramot

Már olcsóbb a megújuló – állapította meg egy-egy erőműtípus áramtermelésének felhasználói számlájára vetítve Ausztrália esetében az e téren kutatásokat végző Bloomberg New Energy Finance (BNEF) cég.

Azt ugyan megjegyzi, hogy a költségversenyben egyelőre a szélenergiából nyert áram árát hozta ki győztesen a drágább szén-, illetve gázerőművi áramtermeléssel szemben, de hamarosan hasonló eredményre juthatunk a napenergiával előállított áram esetében is.

A megújulók már létező árelőnyét még nem mutatták ki ilyen szinten, számítások ezt az előnyt későbbi időpontra – több kutatás alapján 2030-ra – becsülték.

Ausztráliában viszont egy új szélerőműfarm MWóránként 80 ausztrál dollárért tud áramot küldeni a hálózatba, míg ezt egy most belépő szénerőmű 116 dollárért tudja megtenni, figyelembe véve a kormányzatnak a széndioxidra vonatkozó ármegállapítását – emlékeztet a solarindustrymag.com szakportál.

A BNEF szerint 2011. táján érkezett el a fordulópont, amikoris a fosszilis energiahordozók áremelkedése közben a szélenergia termelte áramár 10 százalékkal esett.

Ugyanakkor a napenergiából előállított áram termelési költsége 29 százalékkal zuhant, ennek ellenére az ilyen áramtermelés árelőnye a hagyományos energiahordozókkal szemben csak 2020. körül válik biztossá Ausztráliában (a CO2-ár jelenlegi szintjét feltételezve). Ez csak akkor nem következhet be, ha az ázsiai gázárban jelentős és tartósnak mondható csökkenésre kerül sor.