Megújuló energiaforrások

Szélturbinákat kapott a Kent-i börtön

Miközben a hazai börtönök némelyike már a napenergia hasznosítására vett irányt, a britek a szélenergia hasznosítását is ésszerűnek látják a fegyintézetekben.

Az elsődleges cél azonban mindenütt ugyanaz: az adófizetők pénzét kímélni, azaz csökkenteni a börtönökkel kapcsolatos kiadásokat.

Az angliai Kent grófság egyik szigete börtönegyüttesének területén most indították el két szélturbina beüzemelését, amelyek összesen 4,6 MW kapacitásukkal nem csupán az intézménynek adnak áramot, hanem mások részére is, és az eladott áram arányában a fejlesztő bérleti díjat fizet a börtön gazdájának, jelen esetben a brit igazságügyi minisztériumnak.

A lowcarboneconomy.com portál szerint a minisztériumnak vállalásai vannak a fenntarthatóság, illetve a börtönök széndioxid-kibocsátásának csökkentése terén is.

A turbinaindítási ünnepségen elhangzott: a turbinák helykiválasztása igen szerencsés, a lakosság számára elfogadható, nem véletlen, hogy létrehozásukhoz a közösség is anyagi áldozatot vállalt. A turbinákat 25 évnyi munkára tervezték. Madárfigyelői szolgálat is működik majd a turbinák térségében.