Megújuló energiaforrások

Los Angeles napelemes áramüzletet hirdetett meg

Egy világváros polgármestere jelentette be a héten: a lakosságtól is várja hozzájárulását árammal a város villamoshálózati rendszeréhez. Ez a napelemes magánházak „áramtermelői” részére egy átvételi tarifa megfizetését is jelenti.

Los Angelesről van szó és a polgármester szerint összesen 150 MW napenergia biztosította áram átvételére lenne szükség, ami több mint 40 ezer háztartás áramszükségletét tudná fedezni. 2020-ra szeretnék elérni, hogy a város áramellátását harmadrészt megújuló energiából biztosítsák, a jelenlegi 20 százalékkal szemben.

A sajtójelentések szerint a bejelentéssel egy időben az első ilyen – háztetőn kialakított – napenergia rendszer el is indította az áramot a város hálózatában(kilowattonként 21 dollárcentért).

A városvezetés számításai szerint mintegy fél milliárd dollárnyi helyi magánberuházás veheti kezdetét az új programmal, és a metropolisban a napelemes rendszerek építési boom-ja 4 és fél ezer új munkahelyet is teremthet.

További pozitívuma az intézkedésnek, hogy az egyébként a központi részén meglehetősen erős légszennyezettségtől szenvedő Los Angeles levegőjébe várhatóan 150 tonnával kevesebb széndioxid kerül, olyan ez, mintha 28 ezer autót vonnának ki a forgalomból – írja a dailybulletin.com helyi portál.

A sajtó szerint egyébként a legnagyobb amerikai tetőbeépítési program is veheti most kezdetét, kihasználva azt, hogy sok a városban a lapos tetejű épület és viszonylag sok a napsütéses napok száma is. Egyedül ennek a napelemes áramátvételi programnak köszönhetően Los Angeles már 2016-ra áramának negyedét fogja megújulókból nyerni.