Megújuló energiaforrások

Újra fellendülnek a befektetések a napenergiába

A napenergetikai vállalkozások ismét növelik beruházásaikat a termelőkapacitásokba 2014-ben – állítja az IHS amerikai piackutató intézet.

Az évtized elején mintegy 10-12 milliárd dollárnyit áldoztak ilyen befektetésekre, de 2012-ben egy 70 százalékot meghaladó visszaesés következett be, majd az idén 36 százalékos. A bő 2 milliárd dollárnyi idei várható befektetési összérték azonban jövőre 3 milliárdnyira duzzadhat, azaz a növekedés elérheti a 30 százalékot.

A visszaesés oka elsősorban a túl nagyra duzzadt termelőkapacitás volt, és az úgynevezett feltörekvő piacokon (a gyorsan iparosodó fejlődő országokban) némiképp lelassult a fotovoltaikus (PV) berendezések iránti kereslet.

Jövőre azonban ez utóbbiak újbóli fellendülésére lehet számítani, és ennek megfelelően a napenergetikai cégbefektetések Dél-Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten növekednek gyorsan. Következésképp a PV-berendezések gyártói is ezekben a térségekben fejlesztik elsősorban gyártókapacitásaikat.

Az IHS szakértője szerint – akit a pv-tech.org portál idéz – így a túlméretezett (európai, kínai, amerikai) kapacitások kérdése is részben megoldódik, számos gyártó visszatérhet a nyereségességhez. A befektetések a magas hatékonyságú technológiai megoldások felé vehetnek irányt.