Megújuló energiaforrások

Franciaország elszánta magát?

A szélenergia felhasználásával termelt áram termelésének növekedési üteme láthatóan aggasztja a francia kormányzatot, mivel tavaly ez a növekedés 12,6 százalék volt a megelőző évi 11,3 százalék után.

Ám azt megelőzően az éves ütem rendre 30 százalék, a korábbi 6-7 évben viszont legkevesebb 50 százalék felett alakult.

Mindazonáltal az 1997. évi 10 MW-ról a névleges teljes kibocsátása a szélerőműveknek Franciaországban 7470 MW fölé nőtt a múlt év végére.

A francia sajtó értesülései szerint azonban a kormányzat összesen mintegy 10 milliárd eurót szeretne a tengerre telepített erőműparkok létesítésére költeni, a fejlesztés első szakaszában.

A tengeri „szélerőműsítési” terv nem új, de az úgynevezett energiaváltás aktuális kérdései kapcsán idén nyárom ismét előtérbe került. A vonatkozó tenderfelhívásokat állítólag hamarosan közzé is teszik és eszerint több mint 600 szélerőművet fognának munkára az ország felségvizein 2020-ig. Összesen tíz zónát jelölnének ki, gyakorlatilag az ország minden tengerparti övezetében északtól a mediterrán térségig bezárólag.

Egyelőre 3000 MW kapacitás létrehozására írnának ki közbeszerzési pályázatokat, a létesítmények 2015. környékén lépnének termelésbe, de az évtized végére összesen legalább 6000 MW új kapacitás termelne áramot, azaz hat nukleáris erőművel nagyjából egyező energiamennyiséget. Ez utóbbihoz azonban már összesen 15-20 milliárd eurós beruházásra lenne szükség.

A párizsi energiaügyi tárca elképzeléseit többen erős fenntartásokkal fogadják. A közbeszerzési anyagban meg kellene a pályázóknak határoznia a termelt áram viszonteladási árát az állami nagy energiaszolgáltató, az EdF felé, ezzel mintegy bekerülne az egész tervezett monstre projekt az ártámogatott beruházások körébe. A hatalmas szubvenciós igényt a bírálók a közpénzek egyfajta elkótyavetyélésének tekintik, egyszersmind nagy korrupciós lehetőségnek – derül ki az observatoiredessubventions.com portál közléséből.