Megújuló energiaforrások

Ilyenek lesznek a jövő szélturbinái?

A tudósoknak sokáig nagy fejtörést okozott az állatok és emberek mozgását pontosan lemásolni, hogy a gépek is hasonlóan tudjanak mozogni. Ez a korlát nem csupán az élethű robotok építésénél jelent problémát, más területeken is hatalmas hasznát lehetne venni ennek a tudásnak. A Tyer Wind szerint a limitáltság ahhoz vezetett, hogy viszonylag egyszerű és nem túl hatékony megoldásokkal kellett megoldani dolgokat, utalva ezzel a szélenergia iparban használt turbinákra.

Ez azonban változni látszik. Az elmúlt években már egyre jobban kiismerték a tudósok az állatok és emberek mozgásának pontos felépítését, így sokkal élethűbb gépeket tudnak már készíteni. Anis Aouini legújabb szélturbinájának működése is inkább hasonlít egy madár szárnycsapásaira, mint egy szélmalom forgására.

wind3

A Tyer Wind lemásolta a kolibri madár szárnyának mozgását, aminek köszönhetően a kis madár képes egyhelyben lebegni. Az új turbináknak két szárnya van, amik a szárnyuk végével egy nyolcast leírva mozognak a szélben. Az 1,6 méteres szénszálas szárnyak a szél energiáját begyűjtve elektromosságot termelnek, éppen úgy, mint az eddig használatos társaik, annyi különbséggel, hogy valószínűleg sokkal hatékonyabbak.

Azért csak valószínűleg, mert a Tyer Wind még nem közölt semmilyen pontos részletet. A csapat jelenleg is teszteli a szerkezet energia hatékonyságát, aerodinamikus viselkedését, és azt hogy az egész milyen gyorsan használódik el, esetleg milyen gyakran kell majd elemeket cserélni rajta. Annyit azonban elmondtak, hogy a tesztek eddigi eredményei rendkívül ígéretesek.

wind4

A technológiát, amivel ezt a szerkezetet is megtervezték és megépítették más helyen is szeretnék alkalmazni, mert úgy vélik az állati mozgás mimikálása sok iparágat frissíthetne fel, és tehetne hatékonyabbá. Egyelőre úgy néz ki, hogy a biomimikálás még nem érte el azt az áttörést amire szüksége lenne, de talán éppen a Tyer Wind kolibri-szélturbinái jelenthetik majd ezt, ha befutnak a hivatalos adatok.

Forrás: http://inhabitat.com/