Megújuló energiaforrások

Szabadság-szobor méretű szélturbinát építtetne egy amerikai professzor

Kétségkívül a megújuló energiában rejlik a jövőnk kulcsa, legyen szó akár nap-, víz-, vagy szélenergiáról. Legutóbbi igen nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, de a turbinák hamarosan sokkal nagyobbak lehetnek, mint korábban.

Eric Loth, a Virginiai Egyetem mérnök professzora határozottan a szélenergiában látja a jövőt, legalább is erről árulkodik grandiózus terve. Loth ugyanis egy több, mint 500 méter magas turbinát szeretne építeni, aminek rotorjai 170 méteresek lennének. Lényegében ez a monstrum úgy nézne ki, mint a Szabadság-szobor, amire hár Washington-emlékművet szereltek.

A turbina a tengeren kapna helyet, több kilométerre a szárazföldtől, itt ugyanis olyan környezetben lenne, ahol a legjobban ki lehetne használni azt. A turbina az időjárástól függően változna, a rotorokat rendkívül finoman tudná beállítani az aktuális időjáráshoz, így lényegében akár egy hurrikán erejű szelet is kibír.

wind2

Egy hagyományos turbina átlagosan 80 méteres, felmerül a kérdés, miért kellene ekkorát építeni. “Minél nagyobb egy szélturbina, annál erősebb és hatékonyabb, vagyis annál jobban csökkenti az energia árát. Végérvényesen úgyis az árak fognak diktálni az energia iparában, és nem az, hogy kinek mi a véleménye a klímaváltozásról.” – mondta Loth, aki azt szeretné elérni, hogy a megújuló források legyenek a legjobb opciók, még gazdasági szempontból is.

wind1

Amerikában egyébként nagyon jól látszik, hogy mekkora növekedésen ment keresztül a szélenergia ipara. 2000-ben alig voltak az országban turbinák, ma pedig már több, mint 52.000 darab generálja az ország elektromosságának 6 százalékát. Az is látható, hogy a növekedés felgyorsult, 2008 óta a megújuló energiával kapcsolatos építkezések kétharmadát tette ki a szélturbinák építése.

Forrás: https://futurism.com/