Megújuló energiaforrások

Dánia a saját rekordját döntötte meg

2018.01.14. - 18:02  |  Nincs hozzászólás

Tavaly Dánia új rekordot állított fel a generált szélenergia terén. 2017-ben a felhasznált elektromosság 43,4 százaléka szélenergiából származott, ezzel megdöntötték a 2016, saját rekordjukat. Az ország kormánya azt reméli, a folyamatos növekedés más országokra is hatással lesz.

“A szélenergia ára csak egyetlen irányba megy, egyenesen lefelé.” - mondta Lars Chr. Lilleholt, Dánia energiaügyi minisztere, miután bejelentették az új rekordot. Dánia már jó ideje világelső a szélenergiai fejlesztések terén. Egyre több rekordot állítanak fel évről évre, hónapról hónapra. Tavaly márciusban például 24 órán át, vagyis egy teljes napig a generált szélenergia teljes mértékben kiszolgálta az ország aznapi energiaigényeit. Ez a lenyűgözö teljesítmény megmutatta, hogy 2030-ra sikerülhet elérni a céljukat, vagyis, hogy teljesen szénmentes legyen az ország.

Persze a megújuló energiaforrások növekvő kihasználtsága főként annak a ténynek köszönhető, hogy globálisan meg kell szüntetni a fosszilis energiahordozók felhasználását, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás miatt bekövetkező forgatókönyvek közül a rosszabbakat, de Dániának más érdekei is vannak ebben. A világ legnagyobb turbina gyártója, a Vestas Wind Systems A/S egy dán vállalat, továbbá az Orsted A/S, a világ legnagyobb offshore szélerőmű farmok üzemeltetője a dán kormány hatáskörébe tartozik.

windfarms

A dan kormány az 1970-es évektől kezdve támogatja a szélenergia projekteket. Lilleholt szerint a szélenergia tűnik az egyik legmegbízhatóbb energiaforrásnak, legyen szó bármely országról. Éppen ezért továbbra is támogatja, hogy az országok vezetői vegyék fontolóra a nagyobb farmokba való befektetést.

Dánián kívül is remekül teljesít a szélenergia. Nem olyan rég jelentették be, hogy 2017-ben az Egyesült Királyság kétszer annyi energiát állított elő szélturbinákkal, mint szénből. Ezen kívül pedig jelenleg Németországban található a világ legnagyobb turbinája. Az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb ez a megoldás. Kaliforniában egy farm folyamatosan új rekordokat állít fel, és az előrejelzések szerint az Amazon által támogatott texasi farm is hatalmas segítséget fog nyújtani az prszágnak.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »