Megújuló energiaforrások

EM: idén először dőlt meg az ipari naperőművek termelési csúcsa, de biztosan nem utoljára

Idén először dőlt meg az ipari naperőművek termelési csúcsa, de biztosan nem utoljára - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői Facebook-bejegyzésében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tárca ismertette: a jelenlegi elszámolási adatok szerint február 16-án déltájban 2756 megawattig futott fel az 50 kW feletti napelemes rendszerek összes termelése. A korábbi negyedórás teljesítménycsúcsot tavaly augusztus 12-én mérték 2731 megawattal. A pénteki rekorddöntést a kapacitások lendületes bővülése nyomán, az időjárás kedvezőbbre fordulásával minden bizonnyal hamar újabbak követik majd. Tavaly februártól májusig minden hónap új csúcsot hozott, előfordult az is, hogy egy hétvége alatt többet – jelezte a minisztérium. Tavaly több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon. A minden korábbit felülmúló éves bővülésen nagyjából fele-fele arányban osztoztak az ipari és a háztartási méretű rendszerek. Jelenleg az összes kapacitás mintegy 60 százalékát adják a nagyobb erőművek 3379 megawattal.

A jövő a zöldenergiáé, azoké az országoké, amelyek gyorsan és ésszerűen hajtják végre a zöld átállást. A napenergia hasznosításában Magyarország élen jár Európában, a hazai naperőművek a második legnagyobb arányban részesülnek az áramtermelésből – emelte ki az EM. A tárca kitért arra is, hogy az időjárásfüggő megújulók terjedése világszerte komoly kihívás elé állítja a rendszerüzemeltetőket. A Mavir idén januárban többször tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget, mint 2018-ban egész évben. A megújulók természetes teljesítményingadozására az energiatárolók telepítése kínál rövid távon bevethető megoldást. A kormány összesen 200 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat és vállalkozásokat a zöldenergia tárolásában – írta bejegyzésében a tárca.