Öko-drive

Napelemes repülőgép kísérlet

A napokban hatalmas visszhangot váltottak ki a NASA által publikált archív fotók. Az egyik képen egy napelemmel működő kísérleti repülőgép is felbukkant.

A Gossamer Penguin egy napelemmel működő kísérleti repülőgép volt, amely a Gossamer Albatross II háromnegyedes méretarányú továbbfejlesztett változata volt. Utóbbit emberi erővel hajtották és 1979. június 12-én sikeresen átrepülték vele a La Manche csatornát. Mindkét repülő kifejlesztése Paul MacCready Aero Vironment nevű cégéhez kötődik.

A Gossamer Penguin közel 2,2 méteres fesztávval rendelkezett, önsúlya pedig 31 kiló volt. Erőforrásként egy Astro Flight Astro 40 típusú elektromos motor szolgált, melyhez egy 541 kilowatt teljesítményű, 3920 cellából álló napelem szolgáltatta az áramot.

Az első tesztrepülések alkalmávalegy 28 cellából álló Nicad akkumulátorral helyettesítették a napelemet. A pilóta szerepét MacCready 13 éves fia, Marshall vállalta.
Később Janice Brown hivatásos pilóta vette át a szerepét, aki valamivel kevesebb, mint 45 kilogrammot nyomott. Tehát az 1980. augusztus 7-i hivatalos tesztrepülésen mindössze 76 kg-ot kellett a napelemeknek a levegőbe emelni. A 3 kilométeres bemutatót több mint 40 kísérleti bevetés előzte meg.