Öko-drive

Shell Eco-marathon Europe

2011. május 26. és 28. között a németországi EuroSpeedway Lausitzban rendezik meg Shell Eco-marathon Europe versenyt.Soha ennyi jelentkező nem volt a verseny 27 éves története során. Idén 5 magyar csapat vesz részt a versenyen, amely szintén rekordnak számít!

A csapatok céljai megegyeznek: minél nagyobb távot megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. Több mint 3000 diák és tanár számos középiskolából, egyetemről és főiskoláról már hónapok óta dolgozik egyedülálló, futurisztikus autókon.

A csapatok két kategóriában nevezhetnek a versenyre: Prototípus kategóriában, ahol a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozására és a hatékonyság maximalizálására összpontosul a futurisztikus autók esetén; a másik kategória az UrbanConcept, ahol az autók megjelenésükben is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre. Idén 168 Prototípus és 54 UrbanConcept jármű versenyez: 222 csapat 26 országból.

A csapatok hagyományos és alternatív üzemanyagok közül választhatnak. A belső égésű motorokkal rendelkező járművek használhatnak benzint, dízelt, GTL-t (Gas to Liquid), biodízelt (FAME) vagy etanolt. Az elektromos motorral rendelkező autók hidrogén, napelemes, vagy „plug-in” (villamos hálózatról tölthető) akkumulátoros technológiát használhatnak. A „Plug-in” kategóriát 2010-ben sikeresen tesztelték a versenyen, az idei évtől különálló kategóriaként szerepel 29 induló csapattal, 12 országból.

Az 5 magyar csapat:  A Kecskeméti Főiskola GAMF, A JFSZ Racing Team az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata, Electric Kandó csapat a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, Team Orca, Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar
Sok sikert kívánunk!