Öko-drive

Nivis, a hóbicikli

Biciklizni a nagy, friss hóban nem igazán célravezető tevékenység, hacsak éppen pont esni-kelni szeretnénk. Ám ha lenne egy olyan kerékpárunk, mint a Nivis, akkor akár el is juthatunk A-ból B-be, még a legnagyobb hóban is.

A Nivis egy olyan bicikli koncepciója, amelynek első kereke helyett egy csúszótalp, hátsó kereke helyett pedig egy lánctalp található, gyakorlatilag úgy, mint egy hószánnál, csak a Nivis teljesen emberi erővel hajtott, mint egy bicikli. A hóbiciklit sík és lejtős terepen egyaránt használni lehet, mivel a hátsó lánctalp ideális tapadást biztosít. A két tervező, Lisa Gehrung és Rainer Lahm szerint a Nivis kiváló a mindennapos közlekedésre is, de szórakozásnak sem utolsó, csak úgy, mint például egy szánkó.

A Nivis terveinek megalkotása közben a tervezőpáros elkészítette a tesztkerékpárt, amely egy szokványos mountain bike, melynek először az első kerekét cserélték le csúszótalpra, majd a hátsót egy kezdetleges lánctalpra. A furcsa öszvérrel szerzett tapasztalatok alapján Gehrung és Lahm úgy döntött, hogy az átlagosnál lentebb helyezik a hóbicikli súlypontját, hogy stabilabb legyen menetközben. Bár csodakék színűre tervezett kerékpárt még nem építették meg, reméljük, erre mihamarabb sor kerül.

Forrás: http://www.designboom.com