Öko-drive

A világ leggyorsabb elektromos autója: BMW M3

Ismét egy „megszentségtelenített” M3-as: a kaliforniai E36-os után a horvát Rimac Automobili is megépítette a maga elektromos BMW-jét, egy E30-ast. A cég az FIA jóváhagyására vár, hogy biztosan kijelenthesse: a világ legjobban gyorsuló elektromos autójával rendelkeznek.

A BMW M3 E30-as karosszériája nem sokat árul el elektromos mivoltáról: egyedül a zöld fényezés, és az elektródákat és áramköröket imitáló minták árulkodnak. A gép 600 lóerős teljesítményre képes, és 900 Nm a maximális nyomatéka, így 3.3 mp alatt éri el a 100 km/órát. Végsebessége 280 km/óra.

Mate Rimac, a cég alapítója korábban versenyzésre használta az autót, és a következőkkel magyarázta az átalakítás okait:

„A birtokomban volt egy régi E30-as 1984-ből, melyet driftelésre és pályaversenyekre használtam. Az egyik ilyen versenyen felrobbant a motor. Utána úgy döntöttem, hogy elektromos járművé alakítom át”- mondta Mate.

„Egy évvel később, vagy így valahogy, már lehetett vezetni, de nem voltam elégedett az eredménnyel. Nehéz volt, nem túl erős, és nagyon korlátolt volt a hatótávja.”

Rimac azóta egy komoly csapatot gyűjtött össze, és nemcsak a BMW-t fejlesztette tökéletesre, hanem megalkotta a Concept One-t is.

A rekordkísérletre még 2011-ben került sor Zágráb mellett, egy katonai repülőtéren, és most az FIA-n a sor, hogy hitelesítse a számokat.

YouTube előnézeti kép YouTube előnézeti kép