Öko-drive

Ferrari: Jövőre már a hatékonyság lesz az ütőkártya az F1-ben

Luca Marmorini szerint már napjainkban is nagyon fontos a hatékonyság a versenypályákon, de 2014-től ez hatványozottan igaz lesz. A jövőre debütáló 1.6 literes V6-os turbók esetében végképp a hatékonyság lesz az ütőkártya.

A Ferrari motor- és elektronikai részlegének vezetője tegnap Rotterdamban járt, ahol a Shell Eco-Marathon rendezvény keretében beszélgetett fiatal diákokkal, és avatta be őket a fenntartható mobilitás rejtelmeibe. Az eseményre az Ahoy Arénában került sor, és a 2014-ben bemutatkozó motorformula is terítékre került, mivel abban már jóval nagyobb szerep jut az energia-visszanyerésnek és tárolásnak. Az új rendszerben (ERS) tízszer annyi energiát tudnak majd tárolni, mint a most is használatban lévő KERS esetében.

Marmorini elmondta, hogy ez lesz a V6-os turbók és az új szabályok egyik tartópillére. „A hatékonyság már manapság is nagyon fontos, de a következő évtől kiemelt tényező lesz a Forma-1-ben”- mondta a szakember.

„Hosszabb életű motorok, csökkentett fogyasztás, és szofisztikált energia-visszanyerő rendszer (ERS) lesznek a kulcsfontosságú tényezők egy olyan sportban, melyben az fog nyerni, aki minél hatékonyabban lesz képes visszanyerni az energiát.”

A Ferrari munkatársa azt is elmondta, hogy a diákok által kreált versenyautók és a Forma-1-ben használt gépek sok közös vonást mutatnak.

„Nem látok olyan nagy különbséget a technológiát és a felhasznált anyagokat illetően az itt használt járművek és a Forma-1-es autók között. Rendkívül lenyűgözött a lelkesedés, amit itt tapasztaltam. Ennél nem létezik jobb lehetőség arra, hogy együtt dolgozzunk, tanuljunk, és megosszuk egymással a céljainkat.”

Fotó: F1-Live.hu