Öko-drive

Kínai hibrid autót dobnának piacra Európában

A kínai autógyártók egyre inkább arra törekednek, hogy Európában is megállják a helyüket és valami egyedivel álljanak elő.

Kínában köztudottan rengeteg olyan típus van, mely néhol arcátlanul lemásolt neves márkák vonalait tartalmazzák. Az elmúlt időszakban azonban beindult egy olyan trend, mely szerint bizonyos kínai gyártók megpróbálnak egyéni autókat alkotni, melyekkel az európai piacra törnének be.

A BYD az egyik ilyen zászlóhajós, mely egészen odáig ment, hogy a tervei szerint 2015-től Európában is forgalomba hozná a hibrid autóját. Az érintett modell a Qin névre keresztelt konnektorról tölthető hibrid, melyet Kínában már minden különösebb probléma nélkül megvásárolhatnak a helyiek és a kereskedők.

Természetesen ez a hibrid is hordoz némi hasonlóságot a társakhoz képest, de összességében egy egyedi autóról beszélhetünk, mely még ízléses és modern is. A szívet egy 1,5 literes benzines erőforrás pumpálja, mely alapesetben 153 lóerőt ad le. Az elektromos erőforrás azonban további 149 lóerőt ad számunkra, így az összteljesítmény közel 300 lóerő és 479 Nm-es nyomaték, ami nem elhanyagolható.

A hivatalos tájékoztatás szerint a hibrid Qin kevesebb, mint 6 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, mely az elektromos motor használatával több mint 70 kilométert képes megtenni egy teljes feltöltés mellett. Extra funkcióként bekerült az autóba a távirányítás is, mellyel a gépjárművet alacsony sebesség mellett kívülről is irányítani tudjuk.