Öko-drive

Újabb önvezető autó száll versenybe

A közlekedés új utakat tör magának, és már egyáltalán nem ritkaság, ha önvezető autókról hallunk. A Google, Über, Lyft, Tesla, Toyota és a Hyundai már egyre gyakrabban kerül be a hírekbe az önvezető technológia kapcsán. Ezeknek a vállalatoknak az autói már mindent teljesen jól észlelnek az utakon, azonban most egy kisebb cég is beszáll a versenybe, a Drive.ai.

A többiekkel ellentétben, azonban a Drive.ai nem autókat árul, hanem olyan eszközöket, amivel jelenlegi kocsink könnyedén önjáróvá alakítható. És ha ez még nem lenne elég, hogy saját, megszokott autónk kényelmében utazhatunk, a Drive.ai még egy tetőre szerelhető panelt is ad a robotpilóta “agy” mellé, amivel az autó könnyebben tud kommunikálni a többi autóval, gyalogosokkal.

drive2

“Egy piktogram-alapú kommunkációs kijelzővel kísérletezünk jelenleg, aminek a segítségével a többi ember tudtára adhatjuk, a kocsi önvezető módja éppen mit csinál.” – mondta a Drive.ai társalapítója, és elnöke, Carol Reiley. – “Egy taxis jelzőhöz tudnám hasonlítani a kijelzőt, ami tudatja az autó körül lévőkkel, hogy mi a helyzet, például kiírja a gyalogosoknak, hogy nyugodtan elindulhatnak, vagy megköszöni a mögötte lévő autó sofőrjének, hogy beengedte.”

drive3

Egyelőre nem tudni, mikor fogják elkezdeni árusítani a felszerelést, vagy hogy miként fog működni a különböző önvezető autókkal együtt. Ami viszint biztos, hogy egy ilyen feszült versenyben a Drive.ai elég jó esélyekkel indul, ám sietnie kell, hogy minél előbb piacra dobhassák a terméket.

Forrás: http://www.popsci.com/