Öko-drive

Újabb infók láttak napvilágot a Tesla elektromos teherautójáról

Újabb és újabb infókat oszt meg Elon Musk a Cybertruckról, a Tesla elektromos kisteherautójáról. Most már például azt is tudjuk, hogy négymotoros modell gurul majd le a gyártósorról.

Elon Musk, a Tesla alapítója nem sieti el a Cybertruck-projektet. A feltaláló (leginkább talán így lehet jellemezni Muskot) azt mondta, hogy a régóta várt, már 2019-ben belengetett Cybertruck csúcskategóriás, négymotoros változattal érkezik. Jó szokásához híven egyébként nem hivatalos tájékoztatóban, hanem Twitteren jelentette be, hogy az első legyártott kocsik négymotorosak lesznek, mindegyik kerék független, ultragyors forgatónyomaték-szabályozással működik majd. Ennél talán még érdekesebb, hogy a játékkocsinak tűnő teherautó első- és hátsókerék-kormányzással is rendelkezik, és nemcsak előre és hátra, hanem oldalra is tud majd mozogni.

A Tesla 2019-ben bejelentett kisteherautója a SpaceX által rakétákban használt rozsdamentes acélból készül. Musk több százezer megrendelést kapott a Cybertruckra már akkor, amikor bejelentette, hogy lesz ilyen kocsija – azóta a legfrissebb adatok szerint ez a szám már egymillió felett van. Mindezt úgy, hogy olyan fontos információkat, mint például a motorok száma, még csak most jelent be a Tesla, és még a végleges dizájn sem biztos – a legfrissebb prototípus például óriási ablaktörlőkkel és módosított lökhárítókkal gurulgat a Tesla tesztpályáján. A jelenlegi tervek szerint a Cybertruck gyártását 2022 végén kezdik el, a tömegtermelési stádiumot pedig 2023-ra fogja elérni. A vállalat eddig elkerülte az ellátási lánc gondjaiból és a globális félvezetőhiányból eredő komoly válságot, ezek a problémák az elmúlt másfél évben komolyan sújtották a régi, nagy autógyártókat. Ennek ellenére a Cybertruck is csúszott – nem a 2022-es határidő volt az eredeti.