Öko-drive

A Cybertrucknál elérhető a kétirányú töltés

A Cybertruck az otthonokat is elláthatja árammal.

Leszállította a Tesla az első Cybertruckokat, és ezzel együtt egy új funkciót is bemutatott: a kétirányú töltést – írja az Electrek. A vállalatnál már korábban felmerült a megoldás ötlete, Elon Musk vezérigazgató azonban eddig azt vallotta, nem valószínű, hogy sokan akarnák használni a technológiát.

Az, hogy a Cybertrucknál elérhető a kétirányú töltés, azt sugallja, hogy a Tesla későbbi modelljeiben is jelen lehet. Érdekes módon a Powershare nevű funkciót nem verték nagy dobra a bemutatón, a cég weboldaláról viszont kiderült, hogy a jármű-berendezés, a lakás-jármű és a jármű-jármű közötti töltést lehetővé tévő funkcióról van szó. A jármű öt konnektoron – négy 120 voltos, 20 amperes, valamint egy 240 voltos, 40 amperes egységen – keresztül képes táplálni a berendezéseket, ez többek között munkaeszközök használatakor vagy kempingezés közben lehet hasznos.

Hogy a Cybertruck képes lesz néhány kétirányú töltési funkcióra, már a hónap elején kiszivárgott specifikációkból kiviláglott. Akkor még 12 kilowattos összteljesítményről volt szó, a Tesla viszont most 9,6 kilowattot erősített meg. Lakás-jármű kapcsolat esetén ugyanakkor a teljesítmény 11,5 kilowattot is elérhet.

Ahhoz, hogy a Cybertruck árammal lásson el egy otthont, további berendezésekre van szükség, például a Tesla univerzális csatlakozójára és a Tesla Powerwall otthoni akkumulátorra. Mivel a vállalatnak már komoly Powerwall-felhasználói bázisa van, sokaknak eleve adott lehet a cybertruckos töltési lehetőség. Egy otthon az akkumulátorral és a Cybertruckkal kiegészülve rendkívül ellenállóvá válhat az áramkimaradásokkal szemben.

A Tesla szerint a Powershare több mint három napig képes ellátni energiával egy háztartást, feltételezve, hogy az otthon átlagosan 30 kilowattórát használ naponta. Ez a Cybertruck akkumulátorának 90 kilowattóra feletti, de 120 kilowattóra alatti kapacitása esetén igaz. A Cybertruck folyamatos teljesítménye egyébként nagyobb, mint a Powerwallé: előbbié 11,5, utóbbié pedig 5 kilowatt.

A Cybertruckkal egyébként más elektromos járműveket is lehet tölteni. Hasonlóval korábban már a Ford is előállt.