Technika

Az okos festék érzékeli, ha a felület megsérül

2012.02.01. - 11:19  |  Nincs hozzászólás

Az erőművek hulladékából és szén nanocsövekből előállított festék automatikusan kimutatja a strukturális hibákat, és jelzi, mielőtt még kár keletkezne. Segítségével olcsóbban és egyszerűbben lehetne ellenőrizni az olyan létesítményeket, mint a hidak, bányák, vagy akár a szélturbinák.

A festéket a glasgow-i Strathclyde Egyetemen fejlesztették ki, és rendezett, áramvezető szén nanocsövekből, valamint a szén égetése során keletkező szálló pernyéből készül. Bármilyen felületre fel lehet vinni, a hozzákapcsolt elektródák segítségével pedig érzékelni lehet, ha a nanocsövek elmozdulnak, mivel úgy megváltozik azok vezetőképessége. Az adatokat a felület mentén elhelyezett vezeték nélküli adóvevők fogadják, amelyek ha változást észlelnek a nanocsövek vezetőképességében, akkor azt a struktúra meghibásodásaként értelmezik, és jeleznek az illetékesek felé.

A Strathclyde kutatói szerint a festék a jelenlegieknél egy sokkal olcsóbb és egyszerűbb ellenőrzési eljárást tenne lehetővé. A szélturbinákat általában vizuálisan ellenőrzik, a hidak és alagutak esetében pedig a rendszerek csak bizonyos területeket képesek ellenőrizni, de az egész szerkezetet nem. Holott a hibák korai észlelésével a javítási költségek is csökkennének, arról nem is beszélve, hogy növelni lehetne a szerkezetek biztonságát.

Egy elektródákkal teletűzdelt szén nanocsöves hálózat elsőre nem hangzik olcsónak, de a kutatók szerint a festék a meglévő ellenőrző módszereknél olcsóbb megoldást jelent, részben a szálló pernyének köszönhetően. A szálló pernye a szén égetése során keletkezik, és általában hulladékként kezelik, vagy újrahasznosítják, de eddig festékgyártásnál nem alkalmazták. Ráadásul a szálló pernyének köszönhetően a festék tartósabb is lesz, így a legkülönbözőbb körülményeket is bírni fogja majd.

Egyelőre az adóvevőket elemekkel működtetik, de tervbe van véve napelem vagy más energiatermelő technológia beépítése a rendszerbe. A Strathclyde doktorandusza, David McGahon és a mérnökprofesszor Mohamed Saafi már előállították a prototípust, és a kutatók hatékonynak ítélték a működését. A festék nagy felületen való tesztelése is tervben van, de még egy kicsit várat magára.

Fotó: Strathclyde Egyetem

Forrás: Popsci

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »