Technika

Környezetkímélő számítógép

Az ír MicroPro Computers társaság által kifejlesztett Iameco érintőképernyős számítógép teljes életciklusa alatt összesen 360 kilogramm széndioxiddal szennyezi a környezetet – ez 70 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos személyi számítógép esetében.

A számítógép-használat kapcsán két környezetvédelmi problémát szokás említeni: egyrészt a hatalmas energiafogyasztást, másrészt az elavult, hulladékká vált eszközök kezelését. Az utóbbi azért jelent nehézséget, mert a legtöbb számítógép olyan alkatrészeket tartalmaz, amelyek mérgező vagy nem-lebomló anyagokból állnak.

Az Iameco egyik legzöldebb tulajdonsága, hogy 98 százalékban újrahasznosítható anyagokból készül. Energiafogyasztása 94 kilowattóra, 45 százalékkal hatékonyabb, mint az azonos kategóriájú számítógépek, elsősorban a hűtőrendszer és a világítás terén alkalmazott technikai megoldásoknak köszönhetően.

Az Iameco 2011-ben elnyerte az Európai Unió ökocímkéjét, amelyet csak a környezetkímélő termékeknek és szolgáltatásoknak ítélnek oda.