Technika

Életre utaló jelek a Titánon

2016.07.06. - 18:58  |  Nincs hozzászólás

Most, hogy a NASA sikerrel hajtotta végre a Juno űrszonda pályára állítását, az internet, a csillagászok és a hobbi-csillagászok is űr-lázban égnek. Azonban a Jupitertől egy leheletnyivel arrébb (646 millió kilométerrel) a Szaturnuszkörül is történnek izgalmas dolgok.

A Titán, a Szaturnusz legnagyobb holdja az egyik legérdekesebb égitest a Naprendszerben. A Földön kívül ezen a holdon a legvalószínűbb a folyékony víz jelenléte, ami a tudósok szerint egy hatalmas földalatti óceán formájában van jelen. A felszíne hasonló a Földéhez. Tavak, folyók foltozzák, habár ezekben folyékony metán és etán van. A Cornell Egyetem tudósai megvizsgálták a kapott adatokat, és állításuk szerint a körülmények megfelelőek egy nem víz alapú élethez, ami rossz hír, mivel eddig úgy számoltak a holddal, hogy az emberek számára is lakható lesz egyszer.

Amikor potenciális földön kívüli élet után vadászunk az univerzum sűrűjében, akkor először mindig a Goldilocks Zónába eső bolygók és holdak jönnek számításba. Ez az a nap körüli terület, ami nem túl meleg, se nem túl hideg, így a víz cseppfolyós formában jelenik meg az égitesteken, amik bele esnek ebbe. Ezeken a bolygókon nagyobb eséllyel találhatunk életre utaló jeleket, tekintve hogy a Föld is ebbe a zónába esik és mi igencsak élünk. De persze, ezek a bolygók nem csak azért fontosak, mert bizonyítékot találhatunk a földönkívüli élet létezésére, de ezek a bolygók számunkra lakhatók is lehetnek.

removedebris-mission-6

Sajnos az ember limitáltsága miatt a Titán nem túl alkalmas az emberi életre, mivel a levegő tele van nitrogénnel és metánnal, azonban más életformák még hívhatják ezt a holdat otthonuknak. Egy hidrogén cianid (HCN) nevezetű vegyület lehet a kulcsa ennek az életnek, mivel ez könnyen reagál más anyagokkal, vegyületekkel, amikből aztán polimerek keletkeznek. Nevezetesen a polyimin, amiről már tudják a tudósok, hogy egyfajta élet katalizátora, alapja lehet.

removedebris-mission-1

A HCN a Nap hatására keletkezik, ahogy annak fénye eléri a Titán atmoszféráját. A hold bizonyos területein olyan nagy mennyiségben van jelen a vegyület, hogy az élet valószínűsége egyáltalán nem kizárható. "A saját körülményeinkhez szoktunk itt a Földön. A tudományos kísérleteket mindig szobahőmérsékleten és nyugodt körülmények között végezzük. A Titán egy teljesen más szörnyeteg. Tovább kell kutatnunk, hogy megértsük, miként változnak ott a vegyületek. Ha további kutatásokat végzünk, és kiderül, hogy van a Titánon prebiotikus kémia, az hatalmas áttörést jelentene. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy egy más életforma létezhet azon a holdon. Kis lépés, de az első." - mondta Martin Rahm, a kutatás egyik szerzője.

Forrás: http://gizmag.com

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »