Technika

Környezetbarát akkumulátor-alternatíva

Ugye milyen idegesítő, hogy a telefonunk vagy laptopunk akkumulátora egy idő után már érezhetően kevesebbet bír ki egy töltéssel? Ez a lítium ion akkumulátorok nagy hibája, amellett persze, hogy rettentően környezetszennyező. Azonban az ausztrál Swinburne Egyetem egyik kutatója, Han Lin kifejlesztett egy olyan elemet, ami nagyon gyorsan feltölthető és huzamosabb használat után sem veszít a hatékonyságából.

A Föld egyik legerősebb anyagát, a grafént használva tudott olyan akkumulátort készíteni, ami mind töltési időben, élettartamban és “környezetbarátságban” is lepipálta a jelenleg használt akkumulátorokat. Az anyagot egyébként két orosz fizikus fedezte fel, amiért 2010-ben Nobel-díjat is kaptak. A felfedezés módja azonban meglepően különös volt. Egy grafittömbről annyiszor szedtek le egy speciális ragasztószalaggal kis grafit rétegeket, amíg sikerült egyetlen atomnyi réteget leválasztani. Ez a grafén.

grafin3

A kutatók világszerte azon dolgoztak és dolgoznak, hogy az akkumulátorok kapacitását növelni tudják, de egész eddig állandóan falakba ütköztek, és nem tudtak túllépni a határokon. Han ezt úgy oldotta meg, hogy grafén lapokat használt, aminek a méhkas-felépítése miatt hatalmas felülete van. Az energia is sokkal jobban tud itt raktározódni. Az anyag ezen kívül rendkívül erős és rugalmas is egyszerre. 3D nyomtatót használva csinált ilyen grafén lapokat, ami költséghatékonyságának köszönhetően talán néhány éven belül végleg leválthatja a telefonokban vagy elektromos autókban használt akkumulátorokat.

grafin4

De, hogy az ember kézzelfogható információt is kapjon a felfedezés grandiózus mértékeiről, a töltési időt csupán másodpercekben lehet mérni, ellentétben a hagyományos lítium ion akkuk hosszú perceivel, óráival. Ráadásul a most használtakhoz viszonyítva ez akkumulátor sokkal gazdaságosabb, hiszen az embernek nem kell olyan gyakran kicserélni őket.

Forrás: http://phys.org/