Technika

Egy ketreces drón, ami megvédi a gépet és a csomagot is

2017.09.13. - 18:57  |  Nincs hozzászólás

A drónok védelme érdekében néhány gyártó egy gömb alakú ketreccel vette azt körül, hogy megvédje a becsapódáskor egy esetleges baleset esetén. Ettől azonban a drónok nehezebbek és nagyobbak lesznek, és ilyen formában nem túl alkalmasak csomagok szállítására. Egy új módszer azonban segíthet megoldani a problémát.

Az EPFL Intelligens Rendszerek Laboratórium kutatói készítettek egy szénszálas ketrecet, ami origami-szerűen hajtogatható. A technológiának köszönhetően, ha a drón épp nincs használatban egészen kis helyet foglal, kihajtogatva pedig megfelelő védelmet nyújt a drónnak és a csomagnak, ami akár 500 grammos is lehet.

drón1

A drónokkal történő csomagszállításnak rengeteg előnye van. Képes átrepülni szinte bármilyen akadály felett, így bárhova el tudja juttatni a szállítmányt, függetlenül a terepviszonyoktól, az utak állapotától, vagy a forgalomtól. Nem is véletlen, hogy egyre többen fókuszálnak erre a fajta csomagszállításra. A drónok leginkább katasztrófák esetén jöhetnek jól, mert a szükséges orvosságok, vagy kis méretű felszerelések emberi életeket menthet, ami más úton talán nem érne oda időben.

Viszont minél nagyobb a csomag, annál nagyobb és erősebb drónokra van szükség. Ez nem csak a levegőben jelent problémát, mivel a nagyobb propellerek veszélyt jelenthetnek fel- és leszálláskor. Az új EPFL drón sikeresen megoldja ezt a problémát. A hajtogatható ketrec védi a csomagot is, és a propellereket is, így semmikor nem adódhat komoly gond vele. A ketrec képes megvédeni a drónt és a csomagot is, ha valamilyen okból kifolyólag az lezuhanna, de azt is jelenti, hogy a drónt akár működés közben is bárki elkaphatja, ami nagyban megkönnyíti a szállítást, ha esetleg egy magas épület egyik ablakához kell vinni a csomagot.

drón2

Az összehajtogatást követően a drón 92 százalékkal kisebb, mint kihajtogatva, így akár egy hátizsákban is elfér. A drónt egy telefonos applikációval irányíthatjuk, de megadhatunk neki útitervet is, és ha elszállította a csomagot a célállomásra, akkor automatikusan vissza is tér az irányítóhoz. A drón már jelenleg is rendelkezik egy hackelés-biztos rendszerrel, a jövőben pedig ejtőernyőt is fog kapni.

drón4

"A munka még jelenleg is folyik. Azon kívül, hogy egyre jobb az akadályfelismerő rendszere, azzal kísérletezünk, miként növelhetjük a szállítható csomag méretét és súlyát. [...] A nyáron már leteszteltük a drónt az EPFL kampuszán, ahol több, mint 150 tesztrepülés alatt szállított csomagokat egyik embertől a másikig." - mondta a drón fejlesztője, Przemyslaw Kornatowski.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »