Technika

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Alig pár hete Elon Musk legutóbbi nagy projektje - a Falcon Heavy pályára állítása - sikeresnek bizonyult és a SpaceX alapítója már elő is rukkolt a következő nagy tervével, miszerint az űrbe vinné az internetet. Ennek a tervnek a megvalósításához szükség van egy több elemből álló, meglehetősen nagy műholdrendszerre, aminek az első prototípusát állítólag most szombaton fogják tesztelni.

Elon Musknak az elmúlt pár évben rendszeresen voltak grandiózus tervei, amik kivétel nélkül nagy utat jártak be a sajtóban. Legutóbbi terve pedig az, hogy az űrből szolgáltatna internetet, amihez néhány ezer műholdra mindenképp szüksége lesz. A művelet úgy zajlana, hogy első lépésben minden műholdat sikersen pályára állítanának, majd ezeket összekovácsolnák egyetlen, a teljes Földet lefedő rendszerré. A végső cél, hogy 2024-re a bolygó minden pontján olcsó biztosítva legyen az olcsó és szélessávú internet. A terv egyébként nem egyedül Musk fejéből pattant ki, a britek is dolgoznak egy hasonló ötleten.

A legelső tervben még az állt, hogy a projekt tökéletes kivítelezéséhez 4425 műhold fellövésére van szükség, de ezt később 11943-ra bővítették. Ez a szám nem kevesebb, mint a nyolcszorosa a jelenleg a Föld körül keringő összes műholdnak.  A külön álló kis szerkezetek valójában a miniműhold kategóriába lesznek sorolhatóak, amik átlagosan 500 és 1000 kg közé tehetőek. Ebből a súlyból Musk cége azért lefaragna kicsit és 385 kg-os műholdakat állítanak majd pályára.

A szerekezet darabjai megközelítőleg 1140-1300 km-es magasságban fognak kerindeni és akár 5-7 évig is képesek lesznek az internetet biztosítani. A műholdak időtartalma lehet az elmúlt 2 évben az előnyére változott, ezek az információk ugyanis még Musk egy 2016-os bejelentéséből származnak.

SpaceX-Falcon-9-rocket-1234780

A terv teljes megvalósításának még útjában áll az amerikai szövetségi hírközlés (FCC), ami első körben mindössze 800 eszköz pályára állítását engedélyezte. Ez az összeg a teljes felküldeni kívánt miniműholdakhoz képest kevés, azonban ahhoz elég, hogy a teljes Egyesült Államokat lefedje.

A projekt jelenlegi állása szerint szombat délután pontosan 16:17-kor már fel is küldik az űrbe a Microsat-2a-t, a Microsat-2b-t és a spanyol Paz megfigyelőműholdat. Ha a próba során sikerül minden szatellitet pályára állítani a következő év során a próbaelemeket valódi szerkezeti elemek válthatják  és valódi láncot alkothatnak.

Forrás: https://www.express.co.uk/