Technika

Elon Musk következő terve, hogy az űrből sugározná az olcsó internetet

Elon Musknak az elmúlt pár évben rendszeresen voltak grandiózus tervei, amik kivétel nélkül nagy utat jártak be a sajtóban. Legutóbbi terve pedig az, hogy az űrből szolgáltatna internetet, amihez néhány ezer műholdra mindenképp szüksége lesz. A művelet úgy zajlana, hogy első lépésben minden műholdat sikersen pályára állítanának, majd ezeket összekovácsolnák egyetlen, a teljes Földet lefedő rendszerré. A végső cél, hogy 2024-re a bolygó minden pontján olcsó biztosítva legyen az olcsó és szélessávú internet. A terv egyébként nem egyedül Musk fejéből pattant ki, a britek is dolgoznak egy hasonló ötleten.

A legelső tervben még az állt, hogy a projekt tökéletes kivítelezéséhez 4425 műhold fellövésére van szükség, de ezt később 11943-ra bővítették. Ez a szám nem kevesebb, mint a nyolcszorosa a jelenleg a Föld körül keringő összes műholdnak.  A külön álló kis szerkezetek valójában a miniműhold kategóriába lesznek sorolhatóak, amik átlagosan 500 és 1000 kg közé tehetőek. Ebből a súlyból Musk cége azért lefaragna kicsit és 385 kg-os műholdakat állítanak majd pályára.

A szerekezet darabjai megközelítőleg 1140-1300 km-es magasságban fognak kerindeni és akár 5-7 évig is képesek lesznek az internetet biztosítani. A műholdak időtartalma lehet az elmúlt 2 évben az előnyére változott, ezek az információk ugyanis még Musk egy 2016-os bejelentéséből származnak.

SpaceX-Falcon-9-rocket-1234780

A terv teljes megvalósításának még útjában áll az amerikai szövetségi hírközlés (FCC), ami első körben mindössze 800 eszköz pályára állítását engedélyezte. Ez az összeg a teljes felküldeni kívánt miniműholdakhoz képest kevés, azonban ahhoz elég, hogy a teljes Egyesült Államokat lefedje.

A projekt jelenlegi állása szerint szombat délután pontosan 16:17-kor már fel is küldik az űrbe a Microsat-2a-t, a Microsat-2b-t és a spanyol Paz megfigyelőműholdat. Ha a próba során sikerül minden szatellitet pályára állítani a következő év során a próbaelemeket valódi szerkezeti elemek válthatják  és valódi láncot alkothatnak.