Technika

Egy új technológia a szemünkből olvassa ki van-e szívproblémánk

2018.02.25. - 12:36  |  Nincs hozzászólás

Ahogy a mondás tartja: “A szem a lélek tükre”. 2018-ban ennél is tovább mehetünk, ugyanis a Google olyan mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgozik, ami a szemünkből azt is kiolvassa küzdünk-e – és ha igen milyennel – valamilyen szív -és érrendszeri betegséggel. Ha a technikát sikerül tökélyre fejleszteni a mondás akár úgy is szólhat majd, hogy “A szem a kardiovaszkuláris kockázatok tükre”.

A Google mesterséges intelligenciája majd a szemről készült felvételek és fotók alapján fogja tudni beazonosítani a betegségre utaló elváltozásokat és felméri ezek kockázatát. Philiph Nelson – a Google Research mérnőki csapatának igazgatója – elmondása szerint ugyanis elérkeztünk abba az időbe, amikor a gépek olyan dolgokat is észlelhetne, amiket az emberi szem vagy tudat már nem képes.

A fejlesztésben résztvesznek a Google Research, Verily Life Sciences, és Cardiovascular Medicine Divisionje és a Stanford School kutatói is. A kutatás részleteiről készített tanulmány írói név szerint: Ryan Poplin, Avinash Varadarajan, Katy Blumer, Yun Liu, Michael McConnell, Greg Corrado, Lily Peng, és Dale Webster.

A csapat a mesterséges intelligencia létrehozásához egy nyílt forráskódú szofverkönyvtárat használt, a TensorFlow-t.

5a526616b35b1

A Googlenek sok adatra volt szüksége, így a kutatáshoz több, mint negyed millió már rendszerb felvett beteg adatait elemezték ki, egész pontosan 284 335 emberét. Ezt követően egy neurális hálózat a korábban készített retinafelvételekből meg tudja állapítani a beteg korát (abszolút átlagos hiba 3,26 év), a biológiai nemét (97 százalék pontosan), azt is, hogy dohányzik-e (71 százalékos a pontosság), a szisztolés vérnyomását (11,23 Hgmm abszolút hiba) és  70 százalékos pontossággal tudja megmondani az olyan szív –és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a stroke és a szívroham.

Egylőre a technika még nem működik olyan megbízhatósági szinten, hogy érdemes legyen az orvosi szaktudás és bevált diagnosztikai módszerek helyett pusztán rá alapozni, de ígéretes a kezdet.  A úgy programnak alapvetően arra van szüksége, hogy minél nagyobb adatbázist vehessen alapul az elemzése során.

A nem is olyan távoli jövőben pedig  eljuthatunk oda, hogy egy applikáció segítségével is ellenőrizni tudjuk majd szívünk állapotát.

Forrás: https://techxplore.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »