Zöld építészet

A vulkánok formáját idéző stadiont építettek Mexikóban

A Chivas csapat számára készült és 45 000 fő befogadására alkalmas komplexumot Guadalajara városában valósították meg, melyben tavaly tartották az első meccset. A francia Jean-Marie Massaud és Daniel Pouzet által megálmodott építmény minden részletében a vulkánok formáját idézi.

A stadion oldalát képező lejtős rész az esővíz összegyűjtésére szolgál, melyet később öntözésre használnak fel. A fehér lemezből készült tetőszerkezet a vulkánok feletti felhőket hivatott megformálni. Az épületben energiahatékony világítást alkalmaznak és a parkoló szellőztetése is természetes úton történik.

A domboldalban található 8500 férőhelyes parkoló szabadon használható közösségi térként funkcionál a focimentes napokon.

Úgy tűnik, hogy a környezetbe tökéletesen illeszkedő épületek alkotásával tudjuk a legkönnyebben elfogadni és kifejezésre juttatni a tényt, miszerint magunk is a természet részét képezzük.