Zöld építészet

Fenntartható japán kisváros

Tanulva a Fukusimai atomerőmű katasztrófájából, mely kitelepítéseket és további környezeti károkat okozott, a szigetországban egy teljesen önellátó, a fosszilis- és atomenergiától egyaránt független kisváros felépítését tervezik.

Egy biztos: a japán társadalmat nem kell győzködni az atomenergia kockázatairól. Igaz, hogy a fukusimai atomerőműben bekövetkezett szerencsétlenséget a rekord erejű földrengés által kiváltott cunami okozta, de ennek ellenére a távol-keleti ország a megújuló energiák kiaknázását helyezi előtérbe a jövőben.

A Sagami – öbölben található Fujisawa város vezetői kilenc privát céggel közösen tervezeik azt a kisvárost, amelynek energiaellátását kizárólag napenergiával fogják biztosítani. A Tokió külterületére megálmodott fenntartható település mintegy 1000 épületből állna, és közel 3000 ember számára garantálna korszerű életkörülményeket.

A világon egyedülállónak számító projektben minden házra napelemeket fognak szerelni, illetve saját, az energia tárolását lehetővé tevő akkumulátorok is a felszereltség részét képezik.

A 19 hektáros területen megépülő, 742 millió dollár költségvetésű vállalkozás lesz a világ első települése, ahol kizárólag megújuló energiával fogják biztosítani a lakosság energiaigényét.