Zöld építészet

Zöldtan-óra nem csak nyertes diákoknak

2011.06.08. - 07:53  |  Nincs hozzászólás

Zöldtan-óra címmel környezetvédelmi pályázatot hirdetett 2011 áprilisában a Tesco-Global Áruházak Zrt. Magyarországon működő „Ökoiskola” címmel rendelkező általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. A kezdeményezésre nevező iskolák közül többen is részt vehetnek egy-egy zöld oktatáson.

Rengeteg hasznos információval gazdagodhattak azok a szerencsés diákok, akik tegnap egy ismeretterjesztő oktatás keretein belül járhatták be a Tesco Dunakeszi-Göd hipermarketet.

„Először meg kell ismerni azt, hogy mi van körülöttünk. Csak így tudjuk meg igazán, hogy mit jelent a környezetvédelem” – hangzott el az előadás nyitómondata. A csoportokat energetikai szakemberek kísérték végig az épületben, akik könnyen emészthető, a fiatalok érdeklődését végig fenntartó ismertetővel szolgáltak.

A 3000 m2 alapterületű zöld áruház a környezettudatos építészet számtalan megoldását felvonultatja. Mint megtudtuk, a Tesco célkitűzése, hogy 2020-ra felére csökkentse az áruházak által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

Az energiatakarékosság egyik kulcsfontosságú eleme, hogy – eltérően a hálózat többi üzletétől -, az épület oldalába ablakokat is beépítettek, illetve felülvilágítókkal növelik a beérkező természetes fény mennyiségét, így kevesebb mesterséges világításra van szükség.

A fedett hűtőkkel és a bennük alkalmazott LED világítással 30%-os megtakarítás eszközölhető, tehát a látszólag apróságnak tűnő megoldások hatalmas előnyökkel szolgálnak.

Az épület tetején a diákok megtekinthették a napelemeket és napkollektorokat, majd azt is megtudhatták, hogy a Tesco további beruházásokat tervez ezen a téren.

A korszerű gépház és kazánház megismerését követően az áruházban található termékek segítségével az egyes csomagolások összetételéről, és azok környezetre gyakorolt hatásaival gazdagodott a diákok ismerete.

Mint elhangzott, 2008-ban 300 millió polietilén (HDPE) zacskót „fogyasztottak el” Magyarországon a vásárlók. Miután a szatyrok ingyenességét megszüntette az áruházlánc – ezzel ösztönözve a vásárlókat a tartós táskák használatára -, ez a szám közel a felére csökkent. A polietilén szatyrok UV fény, hő és nedvesség hatására három év alatt bomlanak le, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy a műanyag táskák használata környezettudatos cselekedet lenne.

Az ismeretterjesztő óra végén a diákok vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ahol az elhangzott információkból tettek fel kérdéseket a szervezők.

További érdekességek az elhangzottakból:

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »