Zöld építészet

Zöldtan-óra nem csak nyertes diákoknak

Zöldtan-óra címmel környezetvédelmi pályázatot hirdetett 2011 áprilisában a Tesco-Global Áruházak Zrt. Magyarországon működő „Ökoiskola” címmel rendelkező általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. A kezdeményezésre nevező iskolák közül többen is részt vehetnek egy-egy zöld oktatáson.

Rengeteg hasznos információval gazdagodhattak azok a szerencsés diákok, akik tegnap egy ismeretterjesztő oktatás keretein belül járhatták be a Tesco Dunakeszi-Göd hipermarketet.

„Először meg kell ismerni azt, hogy mi van körülöttünk. Csak így tudjuk meg igazán, hogy mit jelent a környezetvédelem” – hangzott el az előadás nyitómondata. A csoportokat energetikai szakemberek kísérték végig az épületben, akik könnyen emészthető, a fiatalok érdeklődését végig fenntartó ismertetővel szolgáltak.

A 3000 m2 alapterületű zöld áruház a környezettudatos építészet számtalan megoldását felvonultatja. Mint megtudtuk, a Tesco célkitűzése, hogy 2020-ra felére csökkentse az áruházak által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

Az energiatakarékosság egyik kulcsfontosságú eleme, hogy – eltérően a hálózat többi üzletétől -, az épület oldalába ablakokat is beépítettek, illetve felülvilágítókkal növelik a beérkező természetes fény mennyiségét, így kevesebb mesterséges világításra van szükség.

A fedett hűtőkkel és a bennük alkalmazott LED világítással 30%-os megtakarítás eszközölhető, tehát a látszólag apróságnak tűnő megoldások hatalmas előnyökkel szolgálnak.

Az épület tetején a diákok megtekinthették a napelemeket és napkollektorokat, majd azt is megtudhatták, hogy a Tesco további beruházásokat tervez ezen a téren.

A korszerű gépház és kazánház megismerését követően az áruházban található termékek segítségével az egyes csomagolások összetételéről, és azok környezetre gyakorolt hatásaival gazdagodott a diákok ismerete.

Mint elhangzott, 2008-ban 300 millió polietilén (HDPE) zacskót „fogyasztottak el” Magyarországon a vásárlók. Miután a szatyrok ingyenességét megszüntette az áruházlánc – ezzel ösztönözve a vásárlókat a tartós táskák használatára -, ez a szám közel a felére csökkent. A polietilén szatyrok UV fény, hő és nedvesség hatására három év alatt bomlanak le, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy a műanyag táskák használata környezettudatos cselekedet lenne.

Az ismeretterjesztő óra végén a diákok vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ahol az elhangzott információkból tettek fel kérdéseket a szervezők.

További érdekességek az elhangzottakból: